Čtvrtek, 28. března 2024

Odborníci rozcupovali nesmyslný návrh vyhlášky ministerstva průmyslu

Ministerstvo průmyslu a obchodu tvrdě narazilo na odpor odborníků s vyhláškou o stanovení minimální účinnosti užití energie při výrobě elektřiny a tepla.

Odborníci rozcupovali nesmyslný návrh vyhlášky ministerstva průmyslu

Ta je podle vědců a předních českých odborníků na solární energii od začátku do konce nesmyslná a nepotřebná. Někteří odborníci dokonce hovoří o účelovosti vyhlášky s cílem poškodit majitele slunečních elektráren. Ti ihned začali zvažovat případné právní kroky, pokud by tato vyhláška vstoupila v platnost.

V Evropě nic podobného neexistuje

"Vyhláška v sobě zahrnuje mnoho absurdností. Například požaduje po majitelích solárních elektráren v Česku technologie, které fungují například v pouštích Nevady, Arizony nebo v centrálních oblastech Španělska," odmítl návrh vyhlášky přední český odborník na fotovoltaiku a předseda představenstva České fotovoltaické průmyslové asociace Jaromír Řehák. Podle Evropské agentury pro podporu obnovitelných zdrojů (EPIA) neexistuje podobná právní úprava nikde v Evropě.

Ministerstvo obhajuje vyhlášku v důvodové zprávě snahou o ochranu trhu před nekvalitními technologiemi a nutností odpovídat evropskému právu. To však odborníci i Česká fotovoltaická průmyslová asociace (CZEPHO) považují pouze za záminku s cílem zastavit rozvoj fotovoltaiky v České republice.

Podle odborníků ministerstvo v důvodové zprávě tvrdí nepravdy

Podle odborníků jsou tvrzení ministerstva opírající se o Směrnice Evropského parlamentu, Rady 2004/8/ES a rozhodnutí Komise z 21.12.2006 smyšlená a nepravdivá. Oba dokumenty lze totiž dohledat lehce na internetu, kde může kdokoliv zjistit, že se věnují jiné problematice.

"To odvolání na evropské předpisy je nepravdivé. Oba se věnují kogeneraci při výrobě tepla a elektrické energie, nikoliv fotovoltaice," vysvětluje právník Pavel Doucha z advokátní kanceláře Šikola. "Regulace solární energie je dokonce v zásadním rozporu s cílem uvedené směrnice," dodává Doucha.

Hrozí žalobu u Evropské komise

Podle dalších renomovaných právníků, kteří vyhlášku dostali k posouzení, je navíc tento protizákonný předpis lehce napadnutelný u Evropské komise. Podle právních rozkladů je totiž v rozporu s pravidly hospodářské soutěže a požadavky Evropské unie na volný pohyb zboží a služeb. České republice by tak v případě přijetí vyhlášky hrozily obrovské sankce nejen ze strany komise, ale i tisíce žalob od investorů, kteří projekty na fotovoltaické elektrárny v současnosti připravují.

Ing. Zuzana Musilová, generální sekretář CZEPHO e-mail: zuzana.musilova@czepho.cz, tel. +420 724 486 254

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů