Úterý, 19. března 2024

Ropná havárie přijde byznys na jihu USA na 14 miliard dolarů

Ropná havárie přijde byznys na jihu USA na 14 miliard dolarů

Boj s časem: Po havárii ropné plošiny stále unikají do moře v Mexickém zálivu tisíce barelů ropy denně. Zastavit příval ropy může trvat až tři měsíce

Britský ropný koncern BP včera přiznal "plnou odpovědnost" za škody, které jižním státům USA způsobí havárie ropné plošiny Deepwater Horizon v Mexickém zálivu.

Jenom náklady na vyčištění rozsáhlé vodní plochy a zasaženého pobřeží se odhadují na jednu až tři miliardy dolarů. A kde jsou náhrady škod firmám podnikajícím v cestovním ruchu, námořní dopravě, rybolovu či na trhu nemovitostí?

Vyčíslit přesnou sumu zatím nelze. Expertní odhady se šplhají až ke 14 miliardám dolarů. Tento účet by měla zřejmě uhradit BP.

Stejně tak nelze zatím určit, kolik ropy z prasklého potrubí asi půldruhého kilometru pod mořskou hladinou vlastně tryská. Podle odhadů možná až 25 tisíc barelů denně. Možná víc.

Po Katrině "černý mor"

Obyvatelé pobřežních oblastí ve státech Louisiana, Mississippi, Alabama, ale i na vzdálenější Floridě se bojí o svoji existenci. Ta je ve značné míře závislá na přírodě - bělostných plážích a honosných hotelích, kam jezdí statisíce turistů, ale i na rybolovu a lovu ústřic.

Rybáři v USA ročně naloví skoro pět milionů tun ryb a mořských produktů. Ve světě jim tak náleží třetí místo za Čínou a Peru. Z Mexického zálivu pochází zhruba pětina rybářské produkce Spojených států.

Druhá velká pohroma během pěti let (po hurikánu Katrina v létě 2005) by mohla zcela zničit nejen tamní rybáře, ale také hotely i další podnikatele, které "živí" početné zástupy turistů.

"Je to prostě katastrofa. Ještě včera jsem mohl vydělávat 300 dolarů denně. Teď jsem bez práce," stěžuje si lovec ústřic Gerold Pavelini z pobřežního městečka Pass Christian.

Úřady mu - stejně jako stovkám dalších rybářů - zakázaly vyplouvat na moře. Po řádění hurikánu Katrina trvalo zhruba dva roky, než bylo možné na útesech lovit ústřice. Pokud by je zamořila toxická ropa, trvalo by mnoho let, než by se rybáři, z nichž mnozí splácejí půjčku na čluny, mohli vrátit ke své práci.

"Neustále mi zvoní telefon a celé skupiny turistů ruší své objednávky," uvedl v listu The New York Times kapitán jedné z výletních lodí. Velký strach z šířící se ropné skvrny mají i developeři. "Trh s nemovitostmi beztak těžce zasáhla recese. A dorazí-li sem černý mor, budu muset svých 40 zaměstnanců propustit," říká Shaun Mundy, stavějící přímo u moře útulné dřevěné domky. "Kdo by si je na zdevastovaném pobřeží koupil?" ptá se Mundy.

Konec mořských vrtů?

K tragické havárii na plošině Deepwater Horizon ze 20. dubna došlo paradoxně v době, kdy firma BP - poučená ze svých předchozích ekologických malérů - vykazovala velmi dobré výsledky v provozní bezpečnosti. Exploze a následný únik ropy pro ni představuje těžkou ránu.

"Řekněme jasně, že za únik ropy zodpovídá firma BP, která také zaplatí účet," prohlásil včera americký prezident Barack Obama, který si prohlédl ohrožené pobřeží z vrtulníku. Podle něj jde o obrovskou a "potenciálně bezprecedentní" ekologickou katastrofu.

Ředitel BP Tony Hayward doufá, že firma situaci zvládne a následky pro ni a celý ropný průmysl nebudou katastrofální.

"Vše závisí na tom, nakolik úspěšné bude naše úsilí. Bude-li ekologický dopad minimální, vyvolá to jen větší diskusi o těžbě z mořského dna. Ale pokud vzniknou obrovské škody na životním prostředí, pak nelze vyloučit, že mořských vrtů bude přibývat jen minimálně, nebo budou dokonce zastaveny," prohlásil podle agentury Bloomberg Hayward.

Hayward o víkendu navštívil město Houma v Louisianě. BP tam zřídila štáb, odkud řídí veškeré práce na odvrácení ekologické, ale i hospodářské pohromy.

Obama má problém

Problém však nemá jenom BP. Na politické scéně USA vyvstává také pro Obamu, který koncem ledna 2009 nastoupil do Bílého domu jako "naděje zelené Ameriky". Už jako senátor brojil proti tomu, aby Kongres ropným koncernům povolil průzkumné a těžební vrty v chráněných zónách u východního pobřeží USA.

Ale zhruba před měsícem oznámil, že země musí zmírnit svoji závislost na dovozu ropy, a proto by mělo zmíněné "tabu" padnout. Rozhodnutí je nyní na Kongresu USA.

"Stále věřím, že domácí těžba ropy je důležitou součástí energetické politiky USA," prohlásil včera prezident Obama. Zároveň nařídil, aby byly zevrubně vyšetřeny příčiny havárie.


Odhadované škody

Podle pesimistického scénáře by se mohly náklady na odstranění škod vyšplhat až na čtrnáct miliard dolarů. Celou částku, nebo přinejmenším většinu by měla uhradit společnost BP.

Úlovek

4,9 milionu tun - Tolik mořských ryb naloví ročně rybáři v USA. Zhruba pětinu uloví rybáři z Louisiany, Mississippi, Alabamy a Floridy.

AUTOR: Václav Lavička
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů