Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

USAF oznámilo, že americký ministr obrany Robert Gates schválil nasazení dvou letounů C-130 Hercules pro potřeby sil pracujících na eliminaci ekologické katastrofy v Mexickém zálivu. Letouny náleží 910th Airlift Wing ze stavu Air Force Reserve Command, jenž bázuje na Youngstown ARS, stát Ohio. Stroje jsou vybaveny modulárními postřikovými systémy, které se standardně používají např. k postřikům proti bodavému hmyzu. Stejně tak jsou tyto letouny testovány na rozprašování disperzních látek při ropných katastrofách. Oba letouny nyní v Mississippi očekávají další rozkazy.

Obce, které nejlépe třídí odpad, ocenil dnes Pardubický kraj spolu se společností EKO-KOM. Kromě obcí nejlépe nakládajících s odpadem letos vyhlásil také cenu Skokan roku pro obec, která udělala oproti minulému roku největší bodový skok. Celkovým vítězem v kategorii nad 5000 obyvatel se stalo město Litomyšl, druhý skončil Žamberk a třetí Letohrad.

Společnost BGS Energy obdržela od Ministerstva průmyslu a obchodu dotaci na výstavbu bioplynové stanice v Číhošti. Dotace je ve výši 13,88 mil. Kč, což představuje cca třetinu odhadovaných celkových nákladů. Stanice by měla být připojena k síti v posledním kvartále letošního roku.

BENTONWILLE. Wal-Mart, najväčší maloobchodný koncern na svete, bude platiť pokutu 27 miliónov USD za nedodržanie nariadenia o triedení odpadu. Jeho zamestnanci totiž hádzali nebezpečné látky ako laky a čistiace prostriedky do bežného odpadu.
Stanovením výšky pokuty sa skončil dlhoročný spor medzi štátom Kalifornia a obchodným koncernom. Wal-Mart v pondelok (3. 5.) ubezpečil verejnosť, že uvedené nedostatky sa už dlhý čas nevyskytujú.
"Ide o záležitosti, ktoré sa stali pred viac ako štyrmi rokmi," uviedol predstaviteľ Wal-Martu Phyllis Harris. Dodal, že zamestnanci, ktorí triedia odpad, prešli potrebným školením.

Škody, které způsobí únik ropy z potopené plošiny Deepwater Horizon, musí uhradit britský koncern BP. Ve státě Louisiana, který je ropnou skvrnou nejvíce ohrožen, to prohlásil prezident Barack Obama. Vedení BP na to slyší. "Vyjdeme vstříc všem zákonným nárokům," ujišťuje ředitel firmy Tony Hayward. Škody mohou podle expertních odhadů přesáhnout 14 miliard dolarů.

Státní obří zakázka na odstranění starých ekologických škod v hodnotě zhruba 115 miliard korun bude pokračovat. Návrh ministerstva financí pokračovat v tendru včera schválila vláda. Zrušení zakázky by totiž podle právních analýz vypracovaných pro vládu bylo riskantní a v případě takového kroku by státu hrozily žaloby od účastníků tendru. Loni v listopadu poslanci přijali usnesení, ve kterém žádali vládu, aby zastavila přípravu této superzakázky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů