Sobota, 20. dubna 2024

Podaří se přenést úspěšný švýcarský turistický model do Česka?

Díky programu česko-švýcarské spolupráce, který koordinuje Ministerstvo zahraničních věcí, se v půlce dubna dvacítka českých odborníků na cyklistiku seznámila se švýcarským turistickým projektem s názvem Schweizmobil.

Podaří se přenést úspěšný švýcarský turistický model do Česka?

Švýcarský model komplexně podporuje cyklo, in-line, pěší i vodní turistiku a mluví se o něm jako o nejkvalitnějším švýcarském turistickém projektu posledních padesáti let. Šestidenní exkurze s názvem SchweizMobil do ČR, přenos know-how bezmotorové dopravy a aktivní turistiky, kterou organizovala Nadace Partnerství, se zúčastnili zástupci programu Greenways, koordinátor rozvoje cyklistické dopravy Jaroslav Martinek, zástupci krajů, občanských sdružení i Českých drah.

Začali teprve před osmi roky

Přibližně před osmi lety vznikla ve Švýcarsku myšlenka vyznačit vybrané turistické trasy tak, aby vznikla síť, která komplexně propojuje všechny formy měkké turistiky. Kouzlo systému spočívá v tom, že celá síť tras stojí na uzlových bodech, z nichž turista může pokračovat dále pěšky, na kole, po vodě nebo na in-line bruslích. Uzlové body jednotlivých tras byly vybírány tak, aby splňovaly několik kritérií - jedná se především o služby ubytovatelů, možnost půjčení kol nebo dopravu vlakem.

Iniciativa ze strany Nadace SchweizMobil získala podporu jak národní turistické centrály Schweiz Tourismus, tak všech dalších úrovní švýcarské správy - regionální i lokální. Na projektu Schweizmobil se tak efektivně podílí všechny organizace podporující cestovní ruch ve Švýcarsku, přičemž koordinační roli hraje právě Nadace Schweizmobil. Spolu s ostatními partnery se jim podařilo zmapovat celou turistickou síť a vybrat jednotlivé trasy, které dohromady tvoří inspirující systém s dokonale propracovaným korporátním designem a značením.

U nás zatím nepropojeno

Pro Českou republiku je tento efektivní systém o to zajímavější, že švýcarská turistika se před zavedením systému Schweizmobilu nacházela v podobně nepřehledné turistické situaci. "Sítě stezek pro pěší a cyklisty, nemluvě o vodáckých trasách jsou v Česku nepropojené a navíc jsou značené různými systémy, často bez návaznosti na ubytovací služby. Švýcarský model nám pomohl udělat si jasnější představu o tom, co vše je třeba u nás pro rozvoj cykloturistiky udělat. Dílčí věci ze švýcarského modelu chceme využít již v připravovaném projektu Česko jede," říká Daniel Mourek z Nadace Partnerství s tím, že spolupráce se švýcarskými partnery bude pokračovat i nadále. "Na podzim k nám přijedou zástupci švýcarské Nadace Schweizmobil a my bychom jejich zkušenosti chtěli představit širšímu plénu odborníků formou přednášek a workshopů," dodává Mourek.

Akce s nádechem masovosti

Názornou ukázkou propagace cykloturistiky se také stala akce s názvem slowUp, která se v různých regionech odehrává několikrát do roka. "Zúčastnili jsme se slowUp u Murtenského jezera. Organizátoři vyhradili na den pětatřicet kilometrů silnice pouze pro bezmotorovou dopravu a tohoto nedělního happeningu se zúčastnilo na 50 tisíc cyklistů, in-linistů i běžců," říká koordinátor programu Greenways Juraj Flamik. "Bylo úžasné sledovat, jak tato masová akce probíhá bez jakýchkoliv problémů a jak si milovníci kol a in-line bruslí užívají trasy, které jsou jinak domovem aut," doplňuje Flamik.

Kontakt: Daniel Mourek, daniel.mourek@nap.cz, tel. 736 747 361

Fotky ke stažení:

Prezentace představily efektivní spolupráci Nadace SchweizMobil a dalších partnerů

Značení sítě SchweizMobil je jednoduché a zároveň přehledné


Akce slowUp otevřela 35 kilometrů silnic 50ti tisícům cyklistů i in-line bruslařů

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů