Čtvrtek, 28. března 2024

Studenti a učitelé budou na Globe Games zkoumat přírodní podmínky Svitavska

Studenti a učitelé budou na Globe Games zkoumat přírodní podmínky Svitavska

Přes 300 studentů a učitelů z celé republiky se sjede ve dnech 6. - 9. května ve Svitavách na akci Globe Games, setkání škol zapojených v programu Globe. Studenti celý rok zkoumají přírodu v okolí své školy a používají k tomu zajímavé výzkumné postupy. Jen když pochopí a prozkoumají přírodní zákonitosti, mohou přírodní prostředí také chránit.

Mottem letošních Globe Games jsou objevy a to, že poznávání přírody přináší nové a pozoruhodné poznatky i v dnešní době.

Při zítřejším zahájení akce budou studenti stát před mapou se spoustou bílých míst, která postupně prozkoumají a zaplní. "Hlavní objevitelská činnost vypukne v pátek při terénní hře, při které prozkoumají přírodní podmínky v okolí rybníka Rosnička", sděluje koordinátorka programu Dana Votápková.

Sobota začne studentskou konferencí, kde žáci odprezentují svoji celoroční práci. A v sobotu odpoledne začne festival Globe ve Svitavském parku. Festival slibuje spoustu zábavy pro účastníky Globe Games i pro veřejnost. Studenti na něm atraktivně představí návštěvníkům své výzkumy a měření a zájemci si budou moci aktivity vyzkoušet, vše doplní kulturní program a outdoorové aktivity.

Globe je mezinárodní ekologický program, jehož koordinátorem pro Českou republiku je Sdružení Tereza. V programu studenti zkoumají životní prostředí ve svém okolí - pozorují vývoj počasí, zkoumají druhy lesních porostů, půdní vlastnosti či kvalitu vody v tocích. V současnosti pracuje v programu 3 500 studentů ze 127 českých škol.

Program Globe slaví letos 15 let existence v České republice. Hned v roce 1995 vstoupilo do programu prvních 25 škol a osm z nich pracuje v programu stále.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů