Sobota, 27. dubna 2024

Čtvrtina hypermarketů ničí životní prostředí

Čtvrtina hypermarketů ničí životní prostředí

HN přinášejí výsledky analýzy zkoumající vliv hypermarketového boomu na českou přírodu.

Každý čtvrtý supermarket významně škodí životnímu prostředí ve svém okolí. Vyplývá to z analýzy brněnských ekologů z Hnutí Nesehnutí.

Jde o nejrozsáhlejší výzkum svého druhu, financovaný z velké části granty z Islandu, Norska a Lichtenštejnska. Studie zahrnuje všechny supermarkety, hypermarkety, diskonty, nákupní centra a hobby markety postavené v Česku za posledních sedm let.

Jeden z hlavních závěrů říká, že celých 24 % z 422 velkých prodejen, které v Česku za 7 let vznikly, negativně ovlivňuje životní prostředí. To je zhruba každá čtvrtá.

"Nejčastěji jde o celkový vliv na okolní krajinu. Tedy že nově postavený hypermarket nebo obchodní centrum narušuje jednotný ráz krajiny, čímž se celkový dojem z ní úplně zkazí," říká jeden z autorů studie Jiří Koželouh.

Druhý nejčastější prohřešek je dopad na biotopy a ohrožení chráněných druhů živočichů. "Typické je, že se kvůli výstavbě nového hypermarketu kácejí remízky a zarostlé meze. Jenže takové káně si v zemi hnízdo neudělá. Takže z té lokality musí odejít," dodává Koželouh.

Dalším negativním dopadem hypermarketového boomu v Česku je prudký nárůst intenzity dopravy.Někde kvůli novému hypermarketu doprava zhoustla až o 30 %. "Supermarkety se stavějí často za městem nebo na předměstí, kde je špatná dostupnost MHD. Takže tam lidé musí jet autem," říká Koželouh a dodává, že na to doplácí i samo město. Opravy namáhaných silnic musí platit ze svého.

Hypermarkety se ale brání. "Žijeme v právním státě. Platí tu zákony stavebního plánování, na výstavbu hypermarketu je potřeba celá řada povolení. Naším úkolem je splnit podmínky," argumentuje Petr Vyhnálek, šéf sítě supermarketů Globus. Jednou z nich je schválení v procesu EIA, tedy zhodnocení dopadů na životní prostředí. Jenže mít schválení EIA není pro stavbu povinné. Stavební úřad stavbu může povolit i bez této přísné certifikace. "EIA mělo jen mizivé procento staveb," říká Koželouh.

AUTOR: Zuzana Keményová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů