Pátek, 19. dubna 2024

Vodáci si mohou o víkendu vybírat z mnoha řek

Vodáci si mohou o víkendu vybírat z mnoha řek

Praha - Vodáci mohou o nadcházejícím víkendu bez obav vyrazit na řeky. Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu dnes ČTK sdělil, že velké české i moravské toky mají dostatečný průtok a vhodné pro sjíždění jsou i řeky sousedního Slovenska a Polska. Na Slovensku je nyní navíc ideální doba pro splouvání tatranských řek a na divoké říčce Belá se uskuteční i závody Challenge Cap. Divokou vodu mohou lidé sjíždět i na polské řece Kwise, na níž se bude vypouštět voda z Lešanské přehrady.

Milovníci klidné vody naopak zřejmě dají přednost vodáckému maratonu, který se v sobotu pojede z Plzně do Roztok, nebo soutěži o Sázavské pádlo. Zájemci se ale mohou zapojit i do víkendového čištění břehů Moravy pod Litovlí.

Ti, kteří nechtějí závodit, se mohou vydat například na Vltavu, sjízdnou od Horní Vltavice. Plavbu pod Lenorou si musí lidé předem ale registrovat u Správy Národního parku Šumava, upozornil Jančar s tím, že pod Vyšším Brodem má řeka normální průtok a zřejmě tam v tuto dobu bude méně vodáků než v létě. Podobně je tomu i na Ohři, Berounce či Lužnici, kde voda v peřejích dokonce ještě překrývá většinu kamenů.

Sázava je splavná již jen od Ledče nad Sázavou, kolem minima se už pohybuje podle Jančara i průtok Otavy na jejím horním toku. Moravu mohou lidé splouvat již jen od Raškova a Odru od Suchdolu nad Odrou. K víkendovému splutí si vodáci ale mohou vybrat i některé úseky Orlice, Ploučnice, Radbuzy, Dyje a Opavy a střední tok Labe. Na Labi se měly konat slalomové závody, kvůli kterým se měla vypouštět přehrada, akce ale byla zrušena, proto na horním toku bude jen přirozený průtok, dodal Jančar.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů