Pátek, 29. března 2024

V biozelenině jsou pesticidy. Prý to nevadí

Potravinářská inspekce našla ve čtvrtině vzorků zakázané pesticidy. Obliba BIO jídla prudce stoupá. A počet výrobců bez oprávnění také.

V biozelenině jsou pesticidy. Prý to nevadí

Kontroloři státní zemědělské inspekce se loni vydali na nákupy BIO jídla. Náhodně vybrali pár BIO obchodů a BIO koutků v supermarketech po celé republice. "Potravinoví hlídači" donesli do laboratoří od všeho něco - zeleninu, rýži, ovoce či kečup, vše s certifikovaným logem BIO na obalu.

Z 39 testovaných vzorků deset nevyhovělo. Obsahovaly pesticidy. Tedy čtvrtina testovaných BIO potravin vůbec BIO potraviny nejsou.

Jsou to vůbec nejhorší výsledky, jaké kdy kontrola prokázala. Ještě předloni se našly chemické hnojivové látky jen u pěti vzorků z šedesáti, a ještě rok předtím to byly jen dva chemické nálezy ze čtyřiceti testovaných kusů. "Že se u některých vzorků prokázaly pozitivní nálezy, ještě neznamená, že budeme výrobce nějak stíhat nebo pokutovat," říká Martina Šmídtová, mluvčí inspekce. "Ani jeden nález totiž nepřekročil povolený limit. Kdyby ano, tak výrobek stáhneme z trhu, výrobci dáme pokutu a zahájíme správní řízení. Takhle to jen nahlásíme jeho vydavateli certifikátu," říká Šmídtová. Podle ní i to bude signál pro certifikační firmu, že na tohoto výrobce si má dát pozor.

"Pesticidy? Není možné!"

A pozor si jistě dá - pesticidy jsou látky, které zemědělci používají na tlumení a hubení rostlinných škůdců. Často bývají toxické a mohou způsobit leukemii či rakovinu. Na BIO farmách se proto zásadně nepoužívají, a proto také mohou být BIO rajčata i čtyřikrát dražší.

"Co? Ne, to nemohl být výrobce od nás!" reagoval při první zmínce o inspekci a pesticidech Vít Slavík, vedoucí certifikační firmy Biokont.cz. Je to jedna ze tří společností v Česku, které mají oprávnění vydávat označení BIO kvality s typickým zelenobílým logem. "Loni jsme odebírali desítky vzorků, předali jsme je na analýzu na Vysoké škole chemicko-technologické a nezjistili jsme nic," brání farmáře, za které ručí.

Pokud on jako vydavatel BIO odznaku zjistí jen náznak pesticidů, tak firma prý okamžitě odebírá certifikát.

"Bez certifikátu nemůže podnikat v BIO potravinářství. To si už hlídá ministerstvo zemědělství," ujišťuje Slavík. Pokud ministerská kontrola zjistí, že někdo podniká v BIO průmyslu načerno, je to podvod a hrozí mu pokuta do jednoho milionu. "Děje se to, firmy takhle platily statisíce," říká Slavík. Certifikační firma sama dělá pravidelné kontroly na farmách. Minimálně jednou za rok probíhá řádná ohlášená kontrola u každého farmáře, kterému certifikát vydala. "A pak děláme i neohlášené, namátkové kontroly. Pesticidy jsou v ekologickém zemědělství nepřijatelné," říká Slavík.

Možná podvod, možná vítr...

Na otázku, proč letos tak prudce poskočil počet pozitivních nálezů, mají odborníci společnou odpověď: BIO se dostává čím dál víc do módy a je stále lákavějším byznysem.

"V posledním roce nebo roce a půl se nám obrat zvýšil minimálně o 80 procent. Začíná to být hodně trendové, lidi chtějí kupovat zdravé potraviny," pochvaluje si úspěšný byznys Michal Duben, manažer sítě restaurací BioRestaurant. Jenže s tím, jak roste zájem, pořád více firem chce v BIO podnikat. "A tady narážejí. BIO jídlo musí splňovat velmi přísné normy. To se každému nevyplatí," shrnuje Šmídtová. Podle Víta se v takovém prostředí snadno může stát, že se mezi skutečné BIO farmáře "připlete pár podvodníčků". Ale evidentně jich je stále víc.

Na otázku, jestli certifikační firma na základě výsledků loňské kontroly případně někomu sebere BIO licenci, Slavík odpovídá váhavě. "To je těžké. Tak malé množství pesticidů, jaké našla loňská kontrola, totiž vůbec nemusí znamenat špatný úmysl. Stačí třeba, aby zafoukal vítr a popraškové hnojivo z normálního pole se dostane na sousední BIO políčko," líčí Slavík. "Nebo farmář koupí krmivo, kam výrobce přimíchal nějakou chemickou přísadu. To je chyba zase u výrobce," krčí rameny Slavík.

Jasno má jen medicína. Lékařské studie tvrdí, že tak mizivé množství pesticidů, jaké našla kontrola - tedy tisíciny a setiny miligramu, nemají na lidský organismus nijak významný vliv.

AUTOR: Zuzana Keményoá
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů