Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Co dnes projedná vláda:
4.
Návrh způsobu další územní ochrany koridoru průplavního spojení Dunaj - Odra-Labe formou územní rezervy v územně plánovacích dokumentacích do doby rozhodnutí vlády o dalším postupu
č.j. 353/10 - bod 8 schůze vlády 19.4.2010
Předkládá: ministr pro místní rozvoj

První liberecký panelový dům zateplený díky dotaci ministerstva životního prostředí Zelená úsporám předali dnes stavbaři obyvatelům. Ředitel stavební společnosti Syban Luboš Baloun řekl agentuře Mediafax, že zateplení stálo celkem 6,5 milionu korun. Dotace na zateplení z programu Zelená úsporám byla 2,1 milionu korun, to je 32 procent. Stavba přinese podle výpočtu úsporu až 55 procent energie, přesný údaj bude znám až příští rok po zimní sezoně. V každém jednotlivém bytě přinese zateplení úsporu 8200 korun za rok.

Francouzská automobilka PSA Peugeot Citroën se dohodla na vytvoření společného výrobního podniku s čínskou firmou Changan Automobile Group. Oznámily to včera firmy ve společném prohlášení. PSA tak hodlá urychlit svou expanzi na rychle rostoucím čínském trhu.
Automobilky již podepsaly předběžnou dohodu, nadále však jednají o podrobnostech spolupráce. Společný podnik by měl vyrábět osobní a lehká nákladní auta šetrná k životnímu prostředí.

V některých zemích eurozóny zahájily policejní složky sérii zásahů a opatření spojených s vyšetřováním daňových úniků při obchodu s povolenkami na emise oxidu uhličitého. Emisní povolenky firmám v EU dovolují vyprodukovat určité množství oxidu uhličitého, přičemž jedna povolenka představuje jednu tunu CO2. Firmy do roku 2013 mohou s povolenkami obchodovat, čehož začaly ve velké míře zneužívat. Zadrženo bylo přes dvacet lidí z Velké Británie a Německa. Mezi dalšími zeměmi, ve kterých bylo zahájeno šetření, bylo Dánsko, Belgie, Finsko, Nizozemsko, Norsko, Portugalsko, Česká republika a Kypr. Tyto akce se kromě daňových úniků týkaly i vyšetřování praní špinavých peněz. Důvodem je fakt, že obchodní firmy při řetězovém obchodu napříč hranicemi zatajovaly daň z obratu.

Zástupci 270 regionálních samospráv, jež jsou členy Evropského sdružení regionů (Assembly of European Regions, AER), se sešli v Bruselu se zástupci evropských institucí, aby diskutovali o energetice v regionech. Vzájemně se informovali o nových způsobech pro zlepšení energetické účinnosti a shodli se na potřebě urychlit pokrok v energetické politice. Eurokomisař pro regionální politiku Johannes Hahn ujistil zástupce regionů, že místní samosprávy získají větší pravomoci v rámci strategie EU 2020. Na druhou stranu Hahn podotkl, že chyba pochází i z členských států a regionů, které dostatečně nevyužily unijních regionálních fondů na energeticky udržitelné projekty.

4. května 2010 podepsalo více než 500 starostů měst z různých zemí prohlášení, jímž se zavazují ke snížení emisí skleníkových plynů o více než 20 procent do roku 2020, tak jak je stanoveno ve strategii EU 2020. Stalo se tak v rámci iniciativy s názvem Pakt starostů a primátorů, kterou zahájila v roce 2009 Evropská komise za podpory Evropského parlamentu a Evropského výboru regionů. Starostové podpisem stvrdili, že ve svém městě provedou průzkum k určení současného množství emisí a vytyčí si cíl, jak snížení dosáhnout. Zároveň budou usilovat o šíření povědomí a nejlepších praktik souvisejících s úsporou energie mezi obyvateli měst. Podle eurokomisaře pro energetiku Günthera Oettingera se jedná o klíčový prvek udržitelného rozvoje v oblasti energií, který přispěje i k tvorbě nových pracovních pozic a nepochybně k hospodářskému růstu.

Evropská komise potvrdila, že Praha přijde možná miliardové evropské dotace na vybudování čističky odpadních vod, pokud město nezmění smlouvu s Veolií. Praha má jedinou možnost, a to snažit se o nápravu toho nájemního vztahu. Uvedla to dnes na webu KDU-ČSL předsedkyně EDS Jana Hybášková.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů