Pátek, 19. dubna 2024

Pri Louisiane uzavreli kvôli ropnej škvrne ostrovnú prírodnú rezerváciu

Pri Louisiane uzavreli kvôli ropnej škvrne ostrovnú prírodnú rezerváciu

NEW ORLEANS. Americké úrady kvôli ropnej škvrne uzavreli pre verejnosť bariérové ostrovy pri Louisiane, na ktorých sa nachádza národná prírodná rezervácia. Informovala o tom v noci nadnes tlačová agentúra AP.

Americká správa na ochranu rýb a voľne žijúcej zveri tak urobila preto, aby sa v ekologicky citlivej oblasti mohli uskutočniť čistiace práce a misie na obnovu prírodného prostredia.

Ropa vytekajúca do Mexického zálivu po výbuchu vrtnej plošiny Deepwater Horizon zasiahla rezerváciu v stredu. Oblasť je najmä miestom hniezdenia vtákov a zahŕňa ostrovy Chandeleur, Grand Gossier a New Harbor.

Obrovský železný lievik je už na dne

Na vrt s unikajúcou ropou už umiestnili obrovský železný lievik, čo je dôležitý krok v úsilí o zastavenie vytekania ropy.

Robotické ponorky nasmerovali 12 metrov dlhé zariadenie na miesto. Energetický koncern BP však ešte čaká viac práce pri pripájaní potrubia, ktoré ropu odvedie k morskej hladine. Originálny vynález je už síce na morskom dne v hĺbke 1500 metrov, ale bude potrebných najmenej ďalších 12 hodín, aby zariadenie zabezpečili a uistili sa o jeho stabilite pred tým, ako roboty pripoja potrubie.

"Zdá sa, že to prebieha presne tak, ako sme dúfali," povedal hovorca BP Bill Salvin. Dodal, že ešte stále sú pred nimi výzvy, ale veľmi dobre pokročili.

Príčinou výbuchu bola asi metánová bublina

Smrtiacu explóziu vrtnej súpravy v Mexickom zálive zrejme spôsobila metánová bublina, pričom došlo k sérii bezpečnostných zlyhaní.

Bublina pod tlakom vyletela hore vyvŕtaným otvorom a rýchlo sa zväčšovala, ako prerážala viaceré uzávery a bariéry. Potom vybuchla a po prvej explózii nasledovali ďalšie výbuchy. Vyplýva to z interného vyšetrovania energetického koncernu BP.

Vrtná súprava v Mexickom zálive explodovala 20. apríla, o dva dni sa potopila. Do mora už uniklo zhruba 11 miliónov litrov ropy. Ropná škvrna ohrozuje lodnú dopravu, rybolov, pláže a životné prostredie amerického pobrežia. Pri nešťastí zahynulo 11 ľudí.

Čítajte viac: www.sme.sk

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů