Pátek, 19. dubna 2024

Kompostom z odpadu možno kúriť i hnojiť

Kompostom z odpadu možno kúriť i hnojiť

Mesto Vysoké Tatry začína vo veľkom separovať a spracovávať biologický odpad. Na tento účel nakúpilo techniku a technológie za 590-tisíc eur.

STARÝ SMOVEC. Osemdesiatpäť percent zo sumy mestu preplatili európske kohézne fondy, desať išlo zo štátneho rozpočtu. Zvyšnými 5 percentami si mesto muselo pomôcť z vlastnej kasy.

Mesto po nakúpení viacerých strojov začína so separovaním a spracovaním drevín, pokosenej trávy, lístia a ostatného podobného odpadu. Kuchynský biologický odpad príde na rad neskôr. "Odpad z kuchyne sa musí spracovávať v kompostárni, tá zatiaľ v okrese nie je," vysvetlil riaditeľ Verejnoprospešných služieb Vysokých Tatier Peter Danko. Kuchynský odpad musí prejsť takzvanou hygienizáciou, pri drevenom odpade či trávach sú predpisy omnoho voľnejšie. Oba druhy odpadu sa spracujú na kompost. Ten poslúži buď na kúrenie, alebo na hnojenie.

V meste so spustením projektu pribudne 17 veľkokontajnerov na biologický odpad. Na zber kuchynského biodpadu poslúži 270 nádob s objemom 240 litrov a dvadsať 1 100-litrových. Povinnosť zaviesť separáciu biologického odpadu do roku 2014 majú všetky mestá na Slovensku. Podľa Danka sú takto Vysoké Tatry o krok vpred.

Čítajte viac: korzar.sme.sk

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů