Čtvrtek, 25. dubna 2024

Velký vodácký průvodce: Najděte si svou ideální řeku

Velký seznam kempů, půjčoven lodí, ale i rady, jakou loď vybrat, z IN magazínu, který vyšel ve středu 12. května.

Velký vodácký průvodce: Najděte si svou ideální řeku

Kdo drží pádlo v ruce poprvé, nejvíc ho nadchne asi Berounka. Mírně pokročilý už si může troufnout na Ohři, a zatímco romantik se bude kochat pískovcovými skalami na březích Ploučnice, zkušený vodák zkusí zkrotit Tanvaldskou Kamenici. Řeku si prostě může každý užívat po svém.

Pro začátečníky: Berounka

Řeka protékající západem Čech bývá první volbou pro nováčky, i když na líný proud rádi nasedají i zkušení vodní vlci, party všeho věku nebo rodinné výpravy. Turistika tady není omezena jen na pádlování. Tolik hradů, zámků a historických měst se nevidí na kdejaké řece.

Kempy jsou tu jednoduché, avšak přívětivé a na pivo není odnikud daleko. Doporučujeme: Na týdenní výlet se vydejte z Chrástu až do Prahy.

Pro váhající: Ohře

Pokud máte na řeku týden dovolené, během něhož se chystáte zasvětit svého partnera nebo partnerku do krásy vodní turistiky, zvolte Ohři.

Nahoře je to klidná, leč stále tekoucí řeka, ovšem po dvou dnech, kdy už si nováček pořádně osahá pádlo, se voda rozeběhne a každý další den zrychluje. Doporučujeme: Standardní týdenní túra se jezdí z Tršnice do Klášterce nad Ohří.

Pro rodiny: Otava

Velká řeka nabízí všechno, co se od prázdninového putování očekává. Čistou a teplou vodu, oblázkové i písčité pláže, hrady, travnatá tábořiště a příjemné hospůdky. Proud mírně, ale stále plyne.

Řeka je plná lodí, ale kupodivu není přeplněná. Táboření je většinou přátelské a bez alkoholových excesů, které se občas přihodí na jiných frekventovaných řekách. Doporučujeme: Týdenní pomalou plavbu začněte v Sušici a ukončete v Písku.

Pro samotáře: Slezská Harta

Pádlování na přehradě ve vysoké nadmořské výšce má své kouzlo. Kdo nezkusil, neuvěří, jak se tu velmi rychle mění počasí a pohled z hladiny na okolní krajinu je každou chvíli jiný.

Proto je Slezská Harta v Nízkém Jeseníku oblíbenou destinací mořských kajakářů. Doporučujeme: Nepodceňte počasí a přibalte si i teplejší věci.

Pro romantiky: Ploučnice

Bez diskusí nejromantičtější řeka v Česku. Nekonečné meandry motají vodákům hlavy tak, že nevědí, jestli plují stále po proudu, nebo už proti němu. Desítky kilometrů vedou divočinou mezi pískovcovými skalami, křovinami, lesy i opuštěným vojenským prostorem Ralsko.

Tábořit se musí v přírodě. Doporučujeme: Oblíbená trasa začíná projetím skalního tunelu v Novinách pod Ralskem a končí v České Lípě. Vyhraďte si na ni celý víkend.

Pro profíky: Tanvaldská Kamenice

Divoká řeka pramenící v Jizerských horách je pro velmi zkušené jezdce na kajacích, nafukovacích kánoích nebo na raftech. Voda se valí mezi skalami, proskakuje soutěskami, balí se do válců za obřími kameny a padá přes vysoké jezy.

I kdybyste byli sebezkušenější vodáci, první splutí raději absolvujte s místním znalcem. Jména jednotlivých úseků varují: Tobogan, Prádelna, Žába, Držkovské schody. Doporučujeme: Obvyklý sjezd, který se dá splout dvakrát za den, začíná v Plavech a končí v Podspálově, kde se Kamenice vlévá do Jizery.

Seznam půjčoven lodí a kempů na vybraných řekách najdete ZDE

Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů