Čtvrtek, 18. dubna 2024

Prezident vetoval novelu zákona o ochraně ovzduší

Prezident vetoval novelu zákona o ochraně ovzduší

Prezident Václav Klaus vetoval ve středu novelu zákona o ochraně ovzduší. Nesouhlasí s povinným zvyšováním podílu biopaliv v motorovém benzínu a naftě.

Novela, která od 1. června 2010 navyšuje objem biopaliv u motorových benzínů z dosavadních 3,5 procent na 4,1 procent a u motorové nafty z 4,5 na 6 procent, je podle Klause součástí boje proti navyšování škodlivých emisí CO2. Celý tento záměr ovšem podle prezidenta vychází z pochybné teorie člověkem způsobeného globálního oteplování, která je postavena na vratkých základech.

"Po mnoha skandálech s falšováním dat vůbec není jasné, zda k nějakému jednoznačnému trendu vývoje globální teploty dochází, není jasné, zda se takové pohyby teplot odchylují od přirozeného kolísání teplot, není přesvědčivě prokázán vliv CO2 na vývoj globálních teplot a vliv CO2 produkovaného člověkem už vůbec ne," poukazuje Klaus.

Český prezident tvrdí, že chybí seriózní bilance negativních a pozitivních dopadů klimatických změn a k dispozici není ani objektivní zhodnocení efektivity nákladů zaváděných opatření k omezení produkce tohoto plynu. "Navzdory tomu jsou vynakládány ohromné prostředky na jeho omezování a jsou přijímána další opatření, jejichž sekundární negativní efekty jsou čím dál zjevnější. A v tuto chvíli, namísto přehodnocení dosavadního nepromyšleného postupu, který vyhovuje jen některým zainteresovaným zájmovým skupinám, máme činit další krok směrem, o jehož správnosti existují stále sílící pochyby," kritizuje Klaus.

Stejně tak vliv a efektivita samotných biopaliv nebyly podle prezidenta dostatečně zhodnoceny. Některé studie dokonce tvrdí, že biosložky přidávané do paliv škodí životní prostředí více než samotný benzín a nafta.

"Vysoký cíl Evropské unie zvýšit do roku 2020 podíl biopaliv na ropných pohonných hmotách až na 10 procent může znamenat ve svém důsledku například i likvidaci lesů a jejich přeměnu na plantáže, zvýšení cen potravin kvůli vytlačování potravinových plodin plodinami průmyslovými, škody na zvěři a nezvladatelné zásahy do volné přírody v okolí průmyslových plantáží," varuje Klaus.

Poukazuje zároveň, že plošné pěstování průmyslových monokultur povede k rapidnímu zvýšení produkce skleníkových plynů, k erozi půdy, k vyššímu používání hnojiv, ke znečištění dosud nepoužívaných pozemků a k enormním nárokům na vodní zdroje a dopravu.

Spalování biopaliv může mít podle Klause navíc přímý negativní vliv na zdraví lidí. "Spalováním biopaliv se dostávají do ovzduší nové druhy spalin z biopříměsí, u kterých neexistují experimentální data o jejich dopadu na lidský organismus. Testy neškodnosti pro lidské zdraví, jako je dlouhodobá inhalace produktů rostlinných olejů, v Evropě nebyly publikovány," uvádí.

Klaus odmítá také argument, že by využívání biopaliv výrazně přispělo k diverzifikaci energetických zdrojů. Jejich podíl na palivech je totiž stejně zanedbatelný.

"Opatření přinese zvýšení ceny pohonných hmot a snížení životnosti motorových vozidel. Zvýšení podílu biopaliv v pohonných hmotách by tedy znamenalo negativní důsledky pro životní úroveň obyvatel," zdůvodňuje Klaus vrácení novely Poslanecké sněmovně.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů