Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Šestidenní kurz ekologické výchovy pro učitelky mateřských škol připravil Liberecký kraj na červenec ve svém Ekocentru Střevlík v Oldřichově v Hájích na Liberecku. Mluvčí kraje Jiří Langer řekl dnes, že cyklus seminářů se tam uskuteční od 12. do 17. července. Program bude zahrnovat metody ekologické výchovy v MŠ, prvky lesní mateřské školy v praxi českých MŠ, kritické myšlení v mateřské škole a další témata vázaná na přírodu. Cílem projektu je podle něho plné využívání nejvhodnějších metod k začleňování environmentální výchovy do výuky v mateřské škole.

Krátký animovaný film Wake up, freak out (11 min.) o zpětných vazbách klimatického systému, blížícím se bodu zvratu a naléhavé potřebě něco dělat můžete s českými titulky shlédnout na www.overstream.net

Síť ekologických poraden ve spolupráci s Ekologickým institutem Veronica vydaly nové, přepracované vydání úspěšného titulu Mojmíra Vlašína, Petra Ledviny a Aleše Máchala. Jde o vyzkoušená doporučení a náměty z oblasti energie, vody, nakupování, ovzduší, odpadů, dopravy, zahrady, potravy a zdraví, přírody, globalizace a lokalizace.
Publikaci si můžete stáhnout v pdf: http://www.veronica.cz/?id=128&i=81 nebo zakoupit prostřednictvím e-obchodu Veroniky: www.veronica.cz

Tento víkend 14.-16. května se v chráněné krajinné oblasti Broumovsko uskuteční pracovně-zážitková víkendovka z dílny Hnutí Brontosaurus.
Víkendovku pořádá klub Remízek ve spolupráci se Správou CHKO Broumovsko. Dobrovolníci z Hnutí Brontosaurus i z širší veřejnosti budou odklízet starý povalový chodník v Teplických skalách.
Kromě práce na ně však čeká i zajímavý zážitkový program, tentokráte zaměřený na reklamu. "Jako téma naší víkendovky jsme si vybrali reklamu, protože ji považujeme za něco, co se chtě nechtě dotýká každého z nás, a tak se na ni zkusíme podívat z trochu jiného úhlu." dodala Iva Nováková, jeden z organizátorů akce.
Reklamní akce patří do programu Akce Příroda Hnutí Brontosaurus, který pořádá pracovně-zážitkové víkendové akce na pomoc přírodě. Propojuje dobrovolnickou práci pro přírodu, zajímavý zážitkový program a neformální vzdělávání v oblasti ochrany přírody. Víkendovky jsou otevřené široké veřejnosti. Více se dozvíte na www.akcepriroda.cz.

Skládka nebezpečných odpadů v Pozďátkách na Třebíčsku bude během dvou let vyčištěna a osázena travou a zelení. Sanace kontaminovaného území s rozlohou pěti hektarů začíná v těchto dnech a přijde na 529 milionů korun. Větší část poskytnou evropské fondy.

Vedoucí činitelé Ázerbájdžánu, Gruzie a Rumunska včera podepsali v gruzínském Tbilisi smlouvu, podle níž bude založen spojený podnik zodpovědný za realizaci projektu převozu přírodního plynu na kaspickém moři do evropských zemí.
Podle této smlouvy výše zmíněné tři země založí za 30 dnů spojený podnik, který bude zodpovědný za realizaci celého projektu včetně shromáždění peněžních prostředků a hospodářsko-technické expertizy.
Odpovědní činitelé pro energetiku a ekonomiku tří zemí po podpisu smlouvy připustili, že založení tohoto spojeného podniku má důležitý význam . Realizace tohoto projektu prospěje multipolarizaci kanálu energetických zdrojů, posílení energetické bezpečnosti a zajištění dodávek přírodního plynu Evropy.

Mládě jelena milu se dne 18. dubna 2010 narodilo v Podkrušnohorském zooparku Chomutov.
Tento vzácný druh jelena, žijícího v minulosti na severovýchodě a severu Číny, byl díky nadměrnému lovu téměř vyhuben. Přežil díky tomu, že byl chován za zdmi císařského loveckého parku Nai-Hau-Tsue u Pekingu odkud byl pak jako dar od čínského císaře převezen do Francie, a to těsně před tím, než záplavy v Číně strhly zdi císařského parku a většina jelenů uhynula. Zbývajících přibližně třicet jedinců bylo v Číně vyhubeno během povstání boxerů v roce 1900. Nebýt tedy včasného převozu do Evropy, vymizel by tento druh zcela.
Mládě, které se v zooparku narodilo, bylo ze strany jeho matky bohužel odmítnuto, a tak se péče o něj ujali ošetřovatelé. Díky jejich profesionálnímu přístupu mládě dobře prospívá a má se čile k světu.

jelen

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů