Sobota, 20. dubna 2024

Obama chce 118 milionů na boj se skvrnou

Převážnou část peněz by měl dodatečně uhradit ropný koncern BP. Od výbuchu ropné plošiny klesla cena ropy o jedenáct procent.

Obama chce 118 milionů na boj se skvrnou

Náklady na likvidaci největší ropné katastrofy v historii budou výrazně vyšší, než se původně očekávalo. Experti britského ropného koncernu British Petroleum (BP) se totiž už déle než tři týdny marně snaží zastavit únik ropy do Mexického zálivu. Po dubnové havárii těžební plošiny Deepwater Horizon tak nadále do zálivu uniká zhruba 800 tisíc litrů ropy denně. BP včera uvedla, že na boj s ekologickou katastrofou doposud vynaložila 450 milionů dolarů, což je o celých 100 milionů více, než se původně odhadovalo.

V souvislosti s havárií ropné plošiny vyzval v noci na čtvrtek americký prezident Barack Obama Kongres, aby vytvořil zvláštní fond na úhradu následků katastrofy. Do jednorázového fondu by mělo být vyčleněno 118 milionů dolarů (přes dvě miliardy korun), přičemž převážnou část této sumy by měla dodatečně uhradit BP.

"Uděláme vše, co je v našich silách, abychom podpořili ty, které ropná skvrna postihla," uvedl Obama v dopise adresovaném kongresmanům. Dodal, že náklady vynaložené na odstranění ropné skvrny bude americká vláda vymáhat od společností, které jsou za katastrofu zodpovědné.

Peníze z fondu by měly pomoci lidem, kteří kvůli havárii plošiny přišli o práci a měly by pokrýt zvýšené náklady pobřežní stráže. Část peněz pak dostanou americké státy Louisiana, Texas a Mississippi, které leží v oblasti Mexického zálivu a v neposlední řadě půjde část prostředků na obnovu rybolovu v oblasti.

Představitelé všech společností, které mají co do činění s potopenou ropnou plošinou, v čele s BP a firmou Transocean, která je vlastníkem plošiny, vysvětlovali hned několikrát příčinu havárie v americkém Kongresu. Obě společnosti se před americkými zákonodárci vzájemně obviňovaly ze zodpovědnosti za katastrofu.

Mezitím celou věc vyšetřovala americká Sněmovna reprezentantů. Ta v pondělí uvedla, že příčinou havárie byl vadný bezpečnostní ventil na ropném vrtu plošiny. Šéf vyšetřovacího podvýboru Bart Stupak uvedl, že v době nehody nemělo zařízení dostatečnou sílu na to, aby potrubí dokázalo utěsnit.

Bezpečnostní ventil měl podle vyšetřovací komise hned několik závažných problémů. Při vyšetřování naznačil samotný výrobce zařízení, společnost Transocean, že ventil mohl mít 260 potenciálních možností závady. "Jak může být zařízení, které má 260 možností selhání, považováno za pojistku proti nehodě?" ptal se Stupak.

Přestože může mít potopení těžební plošiny nedozírné ekologické následky, většina Američanů podporuje podle průzkumu společnosti GfK rozšíření těžby v pobřežních vodách. Nesouhlasí s ním naopak 38 procent Američanů. Devětačtyřicet procent občanů totiž označuje za nejdůležitější kritérium energetickou soběstačnost země. O dvě procenta méně lidí pak v první řadě zohledňuje ekologický aspekt.

S velkými obavami nicméně na marné snažení BP o zastavení úniku ropy hledí především obyvatelé Louisiany. "Pokud připustíme, aby ropná skvrna zasáhla naše mokřiny, přijdeme na pět až šest let o práci," uvedl pro agenturu Bloomberg Rodney Dufrene, který se živí lovem krevet.

Katastrofa také výrazně srazila cenu ropy. Od výbuchu plošiny 20. dubna do včerejška se cena americké lehké ropy WTI propadla o 11 procent na 74,3 dolaru za barel. Ještě výraznější pokles zaznamenaly akcie BP. Jejich hodnota se propadla o pětinu na 48,3 dolaru za kus.stála zatím likvidace úniku ropy z vrtu britského koncernu BP. Původní odhady přitom hovořily o částce o sto milionů dolarů nižší.

ropy uniklo podle hrubých odhadů do Mexického zálivu od 20. dubna, kdy ropná plošina vybuchla a následně se potopila.

Likvidace havárie je dražší, než se čekalo

450 milionů dolarů
stála zatím likvidace úniku ropy z vrtu britského koncernu BP. Původní odhady přitom hovořily o částce o sto milionů dolarů nižší.

15 milionů litrů
ropy uniklo podle hrubých odhadů do Mexického zálivu od 20. dubna, kdy ropná plošina vybuchla a následně se potopila.

Nový ocelový zvon

Novou variantou, jak zastavit unikající ropu, je nasazení nového, v pořadí již druhého ocelového zvonu na poškozený vrt. Do něj pak chtějí technici čerpat horkou vodu a metanol, aby zabránili hromadění ledu, což byla údajně příčina neúspěchu při nasazení prvního zvonu.

Ostřelování odpadky

Kromě nového zvonu chtějí experti BP koncem příštího týdne ucpat vrt pomocí odpadových materiálů, vesměs plastových a dřevěných koulí. Ty by měly ucpat nefungující bezpečností ventil.

Uděláme vše, co je v našich silách, abychom podpořili ty, které ropná skvrna postihla, a abychom ochránili naše přírodní zdroje. Barack Obama

Zatkněte BP!
Skupina Američanů včera v Kalifornii protestovala proti nezodpovědnému chování jednoho z největších ropných koncernů na světě, společnosti British Petroleum (BP).

Podrobnosti o ropné havárii na www.ihned.cz

AUTOR: Jana Horká
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů