Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Společnost ASIO, spol. s r.o. Vás srdečně zve na mezinárodní vodohospodářskou výstavu WATENVI, pořádanou v termínu od 25.05. do 27.05.2010 v Brně na BVV.
V expozici společnosti ASIO, spol. s r.o. (pavilon P, stánek č.084) Vám představíme MBR technologie pro využití odpadních vod zpět v objektech a technologii AS-FLOT, která umožňuje čištění odpadních vod z potravinářském průmyslu. Dále naleznete možnost setkat se s našimi odborníky pro vodohospodářské technologie a příjemně i cíleně využít tohoto setkání.

V dubnu zmapovala městská policie černé skládky v katastru města Mladá Boleslav a v příměstských částech. Firma Compag následně skládky zlikvidovala. Jednalo se především o úklid skládek podél komunikace mezi Jemníky a Chlumem, z odlehlé části Bezděčína, v lokalitě mezi Čejeticemi a Čejetičkami, mezi Dubcemi a Podchlumím v Debři a na Chrástu. Černé skládky se však objevily i přímo ve městě v ulicích Pod Borkem a Štyrsova. Celkem bylo vyvezeno 45 tun odpadu.

U pobřeží venezuelského státu Sucre se včera potopila do hlubin Karibského moře vrtná plošina Aban Pearl sloužící pro těžbu zemního plynu. Všech 95 pracovníků se podařilo včas evakuovat a nyní jsou již v bezpečí. Informovaly o tom tiskové agentury s odvoláním na venezuelskou vládu. Tato událost podle ní neohrozí životní prostředí.

Energetická bezpečnost Česka byla tématem prvního z řady setkání pořádaných Institutem pro veřejnou diskusi. Ten je otevřeným prostorem pro nepolitickou odbornou debatu, místem, kde se experti setkávají s tvůrci veřejného mínění, představiteli státu, zástupci soukromého sektoru i novináři. Energetika bude také na programu debaty, která se uskuteční 1. června a jejímž tématem bude těžba uhlí v Česku, i na programu následujícího setkání 22. června, zaměřeného na největší jaderný tendr v našich dějinách.

Mezinárodní energetická agentura (IEA) zveřejnila 11. května 2010 cestovní mapy týkající se využití solární energie, ze kterých vyplývá, že by se tento zdroj energie mohl do roku 2050 podílet na výrobě až čtvrtiny celkové elektrické energie. Využít by se měly zejména dvě technologie, a to fotovoltaická a technologie tzv. koncentrované solární energie. Evropská asociace fotovoltaického průmyslu (EPIA) však předpokládá ještě větší vzestup tohoto způsobu získávání energie. Důležité bude především, aby jednotlivé vlády zajistily potřebné množství pobídek, stanovily si dlouhodobé strategické plány a zvýšily množství investic do výzkumu a vývoje, což zohledňuje i strategie EU 2020. Díky využití obou technologií by se mohlo do poloviny tohoto století ušetřit až 60 miliard tun oxidu uhličitého.

V některých zemích eurozóny zahájily policejní složky sérii zásahů a opatření spojených s vyšetřováním daňových úniků z obchodování s povolenkami na emise oxidu uhličitého. Emisní povolenky firmám v EU dovolují vyprodukovat určité množství oxidu uhličitého, přičemž jedna povolenka představuje jednu tunu CO2. Firmy do roku 2013 mohou s povolenkami obchodovat, čehož začaly ve velké míře zneužívat. Zadrženo bylo přes dvacet lidí z Velké Británie a Německa. Mezi dalšími zeměmi, ve kterých bylo zahájeno šetření, bylo Dánsko, Belgie, Finsko, Nizozemsko, Norsko, Portugalsko, Česká republika a Kypr. Tyto akce se kromě daňových úniků týkaly i vyšetřování praní špinavých peněz. Důvodem je fakt, že obchodní firmy při řetězovém obchodu napříč hranicemi zatajovaly daň z obratu.




Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů