Čtvrtek, 25. dubna 2024

Kampaň s Ondřejem Liškou, předsedou Strany zelených

Kampaň s Ondřejem Liškou, předsedou Strany zelených

Ondřej Liška, předseda Strany zelených

Pokud zelení projdou do sněmovny, nebudou kromě komunistů a Paroubkovy ČSSD spolupracovat ani s Věcmi veřejnými. Johnova strana se podle předsedy Ondřeje Lišky zdiskreditovala xenofobními výroky místopředsedy Škarky.

Šéf zelených se snaží voliče přesvědčit, že jeho strana má mimo tradičních témat také dobrý ekonomický program. Šetřit navrhuje hlavně na stavbách dálnic a propouštěním na ministerstvech.

HN: Vaše tisková zpráva o kampani nesla titulek "Začíná Liškova bezstarostná elektrojízda". Pamatujete si, jak skončil film Bezstarostná jízda, na který odkazujete?

Pamatuju. Jeho závěr nebyl rozhodně tím, na co jsme chtěli upozornit. Chtěli jsme ukázat, že se můžete pohybovat po městě, aniž byste se museli strachovat o osud planety.

HN: Onen film opravdu nekončí vesele - smrtí hlavních hrdinů. Proč si myslíte, že to se zelenými v těchto volbách nedopadne podobně?

Jsme v horší situaci než v roce 2006. Tehdy jsme byli jedinou alternativou k zavedeným stranám. Dnes je těch stran celkem pět a míří na podobné voliče. Podle průzkumů máme stále čtyři až čtyři a půl procenta voličů, kteří jsou rozhodnuti nás volit. Schází nám zatím asi 50 tisíc voličů. Jsem přesvědčen, že to vyjde. Z reakcí lidí vidím, že naše kampaň funguje.

HN: Jak chcete lidi přesvědčit?

Bojujeme s ideologií ztraceného hlasu. Lidí, kteří by pro nás hlasovali, ale bojí se, že jejich hlas propadne, je obrovské množství. Já těm rozhodnutým říkám: Když přivede každý z vás ještě jednoho voliče a přesvědčíte ho, aby se přestal bát, budeme mít bezmála deset procent.

HN: Ještě nedávno jste říkali, že průzkumy jsou "cinknuté". Teď už s nimi pracujete jako s faktem...

Já se z nich jen snažím něco relevantního vyčíst. A nikdy jsem nezpochybňoval všechny průzkumy, jenom některé. Je ale pravda, že průzkumy jsou obrovský problém hlavně v českých médiích veřejné služby, která prokazatelně podléhají vlivu velkých stran. Funguje to tak, že pan Tvrdík zavolá úřadujícímu řediteli rozhlasu Duhanovi a řekne mu, že průzkum musí dělat STEM. A ředitel to ještě přizná na rozhlasové radě...

HN: Opíráte se hlavně o mladé voliče, ve středoškolských "volbách nanečisto" ale dopadly Věci veřejné a TOP 09 daleko lépe než vy...

U mladých mezi 16 a 18 lety se volba řídí něčím jiným než programem - spíš jde o to být "trendy". Naši konkurenti se opírají o charizma Radka Johna nebo Karla Schwarzenberga. Kdyby si ale přečetli třeba názory Pavla Severy (kandidát TOP 09 - pozn.red.), což je totální prohibicionista a homofob, tak by s tou stranou liberální většina mladých lidí nechtěla mít nic společného.

HN: Neprošvihli jste spíš sami možnost, být pro mladé "trendy"?

Je těžké vytvářet "trendy" aureolu pro stranu, která byla ve vládě a celý rok 2008 strávila v hádkách, které navíc s oblibou medializovala. Na druhou stranu to není tak zlé - mezi mladými zůstáváme silnou volbou.

HN: Jak přesvědčíte lidi, že se hádky, které vyústily až v pád vlády, nebudou opakovat?


My jsme se poučili. Všichni kandidáti museli projít tříkolovými primárkami a obhájit, jak se zachovají v takové či onaké situaci. V čele kandidátek jsou lidé, za které dám ruku do ohně.

HN: Máte to nějak pojištěné? Některé strany to řeší třeba dlužními úpisy.


To mi přijde směšné. Už z ústavy vyplývá, že mandát je volný. Jedinou zárukou, že se lidé zachovají v souladu s etickým kodexem, který musí podepsat všichni naši kandidáti, je jejich vysoká charakterová integrita.

HN: Jak teď vycházíte se svým předchůdcem Martinem Bursíkem?

Martina považuju za mimořádně schopného politika, zvlášť pokud jde o exekutivu. Jako ministru životního prostředí jsem mu neměl co vytknout. V roce 2008 se bohužel ukázalo, že nebyl schopný stranu integrovat. Nyní s Martinem spolupracuji, spojuje nás volební program. Jinak k tomu nemám co říct. V politice si přátele nehledám.

HN: Vyříkali jste si nějak, že vás označil za ne úplně schopného lídra?


To od něj byla fatální chyba. Dopustil se něčeho, co jiným vyčítá. Bylo bylo to osobní, ne politické. A já o tom nechci mluvit, protože v médiích diskutuji o politice a ne o osobních věcech.

S Kateřinou Jacques (partnerkou Martina Bursíka - pozn. red.) jste při sestavování kandidátek docela zatočili...

Když po čtyřech letech poslancování neměla podporu vlastní organizace, tak co se dá dělat? Já si nedovedu představit, že bych měl kandidovat v místě, kde většina organizace stojí proti mně.

HN: Proč v kampani víc nezdůrazňujete snahu zachovat těžební limity a nebourat severočeské obce?

Já mám opačný pocit - je to hlavní téma, hlavně v Ústeckém kraji, kde je lídrem Martin Bursík. Snažíme se ukázat, že to není jenom otázka vytěžení uhlí a zbourání vesnic. Je to kauza, která ukazuje na hlubší problém: na čem chce tato země stavět svou prosperitu.

Druhá věc je, že lidé, kteří to mohli pochopit, to už pochopili. Takže tohle téma nás dál neposune. Voliči od nás chtějí slyšet víc. Proto jsou naše základní témata čtyři. Kvalita vládnutí a omezení korupce, chytrá ekonomika, zdraví a příroda a školství a věda.

HN: Kolik peněz máte na kampaň?

Původně jsme uvažovali o pěti milionech, pak jsme si vzali půjčku. Nyní máme osm milionů a na závěr kampaně uvažujeme o další půjčce jeden až dva miliony. Závěr zacílíme na nerozhodnuté voliče - těch je letos bezprecedentně velký počet. Nesoustředíme se na billboardy, ale na internetovou a kontaktní kampaň. Máme podporu veřejně známých lidí - třeba Václav Havel se kvůli nám poprvé v životě nechal vylepit na politický billboard.

HN: Ono se letos děje hodně věcí poprvé... Třeba se ještě nestalo, aby předseda zelené strany naznačoval v klipu hajlování.

Z kontextu je všem jasné, že právě takové jednání odsuzuju. Režisér Zelenka využil ve svém klipu "Přesvěč bábu" stereotypy a černobílé vidění. A zelení jsou z principu proti tomu. Když Zelenka naznačuje, že se nemá volit levice, protože si v Indii utírají zadek levou rukou, tak já říkám, že pravou rukou se dají také dělat nehezké věci...

HN: Váš ekonomický program je dost nekonkrétní. Co by měla bezprostředně po volbách udělat vláda?

Nemáte pravdu - náš program je konkrétnější než kdykoli v minulosti. Vláda by měla začít hlavně šetřit. Dohoda o škrtání by měla být uzavřena ještě před tím, než bude jasné, jaká strana obsadí jaká ministerstva.

HN: Kde šetřit?

Tam, kde se dnes prokazatelně nejvíc plýtvá - v oblasti dopravní infrastruktury. V horizontu několika měsíců či týdnů by se daly změnit technické parametry výstavby, aby se zamezilo předražování dálnic až o čtyřicet procent.

HN: Takové stavby jsou ale nasmlouvány na léta dopředu...

Bezprostřední efekt může mít vytvoření seznamu prioritních dopravních staveb, který dnes neexistuje. V Česku je minimálně třicet staveb, které jsou zbytečné a nezapadají do žádné evropské dopravní sítě.

HN: Tohle je ale přesně ta nekonkrétnost v programu. Nemáte vyčísleny přesné úspory ani časový horizont, kdy byste jich mohli dosáhnout.

Dobře, tak když se bavíme o šetření, vezměme to popořádku. První věc, kterou je možné udělat okamžitě, je o pět procent zkrátit veškeré administrativní výdaje státu. Na všech ministerstvech šetřit, propustit lidi a provést procesní audity. Krátit je možné hlavně na dopravě, armádě, nikoliv ale ve školství. Krátit je ovšem samozřejmě možné i v sociálních výdajích.

HN: Jaké dávky byste konkrétně krátili?

Třeba dávky pro dlouhodobě nezaměstnané. Náš systém je nemotivuje, aby pracovali. Navrhujeme zavedení zónového poradenství, které funguje ve Skandinávii. Podle něj ve chvíli, kdy ztratíte práci, se z vás stává v drtivé většině případů student. Pro stát je to levnější a každý, kdo je bez práce, projde určitou diagnostikou, aby se zjistilo, jak a kde je zaměstnatelný.

HN: S jakými stranami byste byli ochotni spolupracovat a s kým naopak ne?

Vylučujeme jakoukoliv vládu, která by se opírala o hlasy komunistů. I podmínky, které si pro koaliční partnery formuloval předseda ČSSD Jiří Paroubek, jsou pro nás nepřijatelné. Jestli sociální demokracie dospěla do stádia, kdy podmínkou pro koaliční vládnutí jsou takzvané 13. důchody, tak na takové vládě my se podílet nebudeme. Stejně tak způsob, jakým ČSSD formulovala své podmínky, nám přijde směšný a degradující.

HN: Co Věci veřejné?

V mých očích se Věci veřejné diskvalifikovaly teprve nedávno. Když jsem si pročítal program strany a sledoval výroky jejích čelných představitelů, tak mě zarazily dvě věci: že si jejich program úplně protiřečí a je místy nereálný. A za druhé, když jsem se dozvěděl, jaké názory má faktický předseda strany pan Škarka. Když jsem četl, co napsal o lidech bez domova, o mladých alternativcích, o veřejné dopravě, tak jsem pochopil, že tato strana má fašizoidní rysy. Spolupráci s nimi si nedokáži představit.

HN: Pokud ve volbách neuspějete, dáte k dispozici svoji funkci předsedy?

Samozřejmě. Navrhnu předsednictvu svolání sjezdu, na kterém budu rezignovat. A o tom, jestli budu kandidovat, se rozhodnu teprve podle výsledku voleb. V zelené politice ale rozhodně pokračovat budu. Nakonec, na našem billboardu u dálnice na Brno je napsáno: Věřím v zelenou politiku a nikdy to nevzdám.

AUTOR: Petr Honzejk
AUTOR: Marie Valášková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů