Pátek, 29. března 2024

Senátoři chtějí snadnější výstavbu vodních a energetických děl

Senátoři chtějí snadnější výstavbu vodních a energetických děl

Výstavba energetických sítí a také vodních děl by možná mohla podléhat stejným pravidlům jako stavba silnic a dálnic. Senátoři z ODS a ČSSD takto navrhli doplnit zákon o urychlení výstavby dopravní infrastruktury, aby i výstavba plynovodů, elektrického vedení nebo protipovodňové hráze mohly být označeny za veřejný zájem.

Při schvalování zákona loni na podzim přitom Senát odmítl rozšířit na stavbu energetických sítí. Podle autorů nynější předlohy to ale bylo kvůli tomu, že zákon se měl týkat rovněž takzvané technické infrastruktury. "Takto vymezená infrastruktura by vedla k zavádějícímu výkladu rozsahu působnosti tohoto zákona," míní tvůrci novely.

V ní proto navrhují jednoznačně stanovit, že by se zákon kromě vodních děl vztahoval na "stavby zařízení elektrizační soustavy a plynárenské soustavy podle zvláštního zákona zřizované ve veřejném zájmu, pokud nejsou v rozporu s platnou politikou územního rozvoje nebo územně plánovací dokumentací". Rozšíření působnosti zákona navrhli kvůli připomínkám některých ministerstev, která se v porovnání s ministerstvem dopravy cítila poškozena.

Novela podle senátorů pomůže například "zkrácenému postupu výstavby některých významných energetických center při řešení státní energetické politiky a nebo výstavbě důležitých vodních děl, zajišťující splavnost řek a ochranu území před povodněmi". Zda by se vztahoval na výstavbu přehrad či elektráren, autoři předlohy nijak nekonkretizují. Předloha ale podle všeho vzbudí nesouhlas ekologických iniciativ.

Novelu bude Senát projednávat příští týden teprve v prvním čtení. Pokud by ji přijal za svou, normu dostane sněmovna v povolebním složení jako každý jiný návrh zákona.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů