Čtvrtek, 18. dubna 2024

Stromy by se brzy měly dočkat o něco přísnější ochrany

Stromy by se brzy měly dočkat o něco přísnější ochrany

Ještě do konce mandátu současné vlády by měla být schválena novelizovaná vyhláška, která zpřísní podmínky pro kácení stromů. Vyplynulo to z pátečního setkání zástupců nevládních organizací s ministryní životního prostředí Rut Bízkovou. Současná úprava totiž umožňuje kácet bez povolení zdravé stromy, které jsou až několik desítek let staré. Novelizovaná vyhláška by měla snížit hranici pro objem kmene stromů, jež lze bez povolení kácet, a to z 80 cm alespoň na 60 cm. Nevládní organizace by přitom přivítaly i přísnější pravidla, například 40 cm, jak je tomu na Slovensku.

"Paní ministryně si je vědoma naléhavosti přijetí novely vyhlášky, která může ihned předejít zbytečnému kácení stromů. Celkově by se tak zlepšila ochrana dřevin u nás, jejíž standard bohužel krátkodobě klesl," říká právní expert Arniky Lukáš Matějka. Právě kvůli zmíněné vyhlášce předala před týdnem Arnika spolu se zástupci dalších iniciativ ministerstvu životního prostředí petice, požadující lepší právní ochranu stromů. Petici Arniky Zachraňme stromy a obdobnou petici iniciativy Naše stromy podepsalo dosud na 33 tisíc lidí. Ministryně zároveň informovala o zahájení prací na komplexní novele vyhlášky a nových metodikách. Ty by vyřešily dlouhodobé problémy s kácením jako je např. objektivní vyčíslení ekologické újmy, od které se odvíjí i dostatečná náhrada za kácení stromů.

Vyhláška je prováděcím předpisem k zákonu na ochranu přírody a krajiny, který byl vloni na podzim novelizován. Na jednu stranu sice zrušil výjimku pro správce silnic, kteří nově nemohou kácet stromy podél silnic bez povolení, na druhou stranu však vypustil podmínku, kdy stromy o objemu kmene menším než 80 cm směly bez povolení kácet pouze fyzické osoby. Formálně tak toto umožňuje i právnickým osobám jako vlastníkům pozemkům.

Ohroženy jsou proto například ovocné aleje, neboť ovocné stromy mívají menší obvod kmenu. "Kácení ale hrozí i ve městech, a to zejména na pozemcích určených k zástavbě. Tím, že neproběhne řádné povolovací řízení, nemůže být ani určena náhradní výsadba za pokácené dřeviny. Přitom se může jednat o stromy, které po několik desítek let poskytují své služby, jako je například čištění vzduchu od prachu. Plošné kácení tak může zhoršit životní prostředí," zdůraznila mluvčí Arniky Zora Kasiková.

Zdroj: www.stromy.arnika.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů