Pátek, 19. dubna 2024

Policisté v kraji začali chytat motorkáře na lesních cestách

Policisté v kraji začali chytat motorkáře na lesních cestách

Sokolovsko - Lesníci přiznávají, že řidiči motorek a čtyřkolek jsou pro ně čím dál větším strašákem.

Policisté společně s lesníky chtějí zatočit s motorkáři a řidiči čtyřkolek, kteří ničí lesní cesty a porosty a hlasitými stroji ruší zvěř. Začali o víkendu a do jejich sítě se chytla řada provinilců. Nejčastější prohřešek? Neplatná osvědčení o technické způsobilosti nebo nečitelné značky. "Kromě toho policie chytila zloděje dřeva," poznamenala mluvčí sokolovské policie Kateřina Dohnalová.

Nebývalá akce, která se týkala i řidičů osobních aut, začala na Karlovarsku. Policisté dali jasně najevo, že v podobných opatřeních budou pokračovat na Sokolovsku i Chebsku. "A to v pravidelných intervalech," konstatovala Dohnalová.

Do dopravní akce bylo nasazeno pětatřicet policistů z celého kraje. Ti zkontrolovali přesně 255 řidičů motocyklů a aut. Například lesní stráž chytila dvě motorky, které neměly platné osvědčení o technické způsobilosti, měly nečitelné registrační značky, a jeden z řidičů dokonce nevlastnil ani řidičské oprávnění na motorku vyšší kubatury. "Řidičům motorek nyní hrozí ve správním řízení pokuta až deset tisíc korun a zákaz řízení až na jeden rok," uvedla mluvčí.

Lesníci potvrzují, že řidiči motorek a čtyřkolek jsou pro ně čím dál větším strašákem. "Jezdí po lesích a ničí třeba malé stromky. Je jen velice složité je chytit. Proto často žádáme policii o pomoc. Vítáme proto takové bezpečnostní akce policie, které by mohly tento nešvar vymýtit," řekl ředitel Městských lesů Kraslice Karel Bělohlávek. Pokud se akce uskuteční i na Kraslicku, slibuje si od toho ředitel snížení počtu krádeží dřeva. "U silnic máme připravené kulatiny. Zloději přijedou a takto upravené dřevo nakládají do vozíků," dodal Bělohlávek. A právě i zloděje dřeva přistihli policisté při rozsáhlé akci. "Hrozí mu nyní správní řízení a pokuta. Finanční postih dostal hned na místě od policie, protože vjel do zákazu vjezdu," dodala Dohnalová.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů