Čtvrtek, 28. března 2024

Policejní tendr nebyl fér, dotace je ohrožena

Kvůli neprůhledné zakázce na zateplení budov může policie přijít o 50 milionů korun z evropských fondů.

Policejní tendr nebyl fér, dotace je ohrožena

Policejní šéfové mají už tři měsíce černé na bílém: firma, která má policii přinést čtvrt miliardy z evropských fondů, zvítězila v neférové soutěži. Přesto zakázka běží dál a policii proto hrozí, že kvůli neprůhlednému tendru o část peněz přijde.

Policejní prezidium hledalo loni firmu, která zajistí zateplení krajských sídel policie - nakreslí projekty, spočítá úspory a podá i žádost o evropské peníze. Zvítězila společnost Onyo s nabídkou za 50 milionů.

Jenže ve skutečnosti nesplnila téměř žádnou z hlavních podmínek tendru. Zaprvé: na takové služby neměla vůbec živnostenský list. Za druhé: požadovanou prověrku na stupeň "tajné" si zajistila až díky spojení s jinou firmou. A jako by to nestačilo: podle antimonopolního úřadu hodnotili policisté nabídky tak špatně, že nebylo možné poznat, která je nejvýhodnější.

Stotisícová pokuta

Zakázku ale neprovází jen podezření, že ji někdo - ať už úmyslně, nebo náhodou - ovlivnil ve prospěch firmy Onyo.

Policie chce z Bruselu dostat celkem 242 milionů. Peníze může použít nejen na samotné zateplení, ale právě i na zaplacení projektů a žádosti. Nyní je však pravděpodobné, že úřady nedovolí z evropských peněz uhradit práce, které vyšly z neférového tendru. Policie by tedy musela dát peníze ze svého.

"Jestli soutěž nebyla průhledná, tak těch padesát milionů z evropských fondů prostě nebudou moci použít. Něco takového bychom nedovolili," prohlásil Petr Štěpánek, ředitel Státního fondu životního prostředí, jenž peníze rozděluje.

Již v únoru dostala policie kvůli tendru od Úřadu pro hospodářskou soutěž stotisícovou pokutu. Jeho závěr byl jednoznačný: firma Onyo neměla zakázku nikdy získat, navíc podivně nastavené podmínky mohly odradit další zájemce.

Policejní šéfové však zatím za neprůhledný tendr nikoho konkrétního nepotrestali. A není ani jisté, že to někdy udělají.

"Po uhrazení pokuty budeme věc řešit jako škodní událost se všemi důsledky, které s tím souvisejí," říká jen neurčitě mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej.

AUTOR: Vojtěch Blažek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů