Pátek, 29. března 2024

Na Labi budují novou vodní elektrárnu skoro za miliardu

Třeboutice - Trasa cyklostezky vedoucí z Litoměřic do Třeboutic byla dočasně přeložena. Nevede těsně podél Labe, ale nově podél železniční tratě.

Na Labi budují novou vodní elektrárnu skoro za miliardu

Na změnu upozorňuje informační tabule. Důvodem je právě probíhající stavba vodní elektrárny u třeboutického jezu.

"Práce byly zahájeny na počátku roku a dle harmonogramu budou ukončeny v létě roku 2012," informoval starostu Litoměřic Ladislava Chlupáče zástupce investora Miroslav Stuchlý, který tak učinil v průběhu kontrolního dne.

Začíná betonáž


Realizace stavby, jejímž investorem jsou Dolnolabské elektrárny, plně zapadá do koncepce města. Náklady dosáhnou zhruba jedné miliardy korun. "Jde o další alternativní zdroj elektrické energie, jenž v případě nečekaného výpadku dodávky elektrické energie zvyšuje naši energetickou bezpečnost," poukázal na význam díla starosta Ladislav Chlupáč.

"V současné době stojíme na počátku zajištění jámy pro stavbu vlastní elektrárny. Nyní proběhne první betonáž lamely podzemní stěny," charakterizoval aktuální průběh prací projektový manažer Miroslav Stuchlý.

Bude i infostředisko


Podzemní stěny a vrtané piloty budou podle něj kotveny v několika úrovních. Poté dojde k zahájení stavby železobetonových konstrukcí elektrárny a ve finále k instalaci dvou přímoproudých turbín s maximálním výkonem 5,5 megawattů.

Fakta o stavbě:

  • stavba se nachází u třeboutického jezu
  • zahájení prací v roce 2010
  • dokončení v létě 2012, náklady zhruba 1 miliarda korun
  • max. výkon 5,5 megawattů
  • bude se jednat o 12. dílo společnosti v České republice


Po realizaci stavby bude cyklostezka uvedena do původního stavu. V plánu je i vybudování informačního střediska tak, aby cyklisté v případě zájmu získali informace o technologii vyrábějící elektřinu ekologicky čistým způsobem.

Po dokončení litoměřické elektrárny bude celé dílo již dvanáctou stavbou podobného druhu, kterou v České republice provozuje společnost Dolnolabské elektrárny. Vodní energetika má podle údajů Energetického regulačního úřadu téměř čtyřprocentní podíl na celkové tuzemské výrobě elektřiny.

Zdroj:Litoměřický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů