Pátek, 29. března 2024

K přírodní památce Černolické skály

K přírodní památce Černolické skály

Kam a jak jedeme?

Jedna z možných variant návštěvy Černolických skal je ze Všenor. Před zastávkou vyhledáme turistický rozcestník a vydáme se po žluté značce vpravo, která stoupá mezi zástavbou Všenor. V zatáčce míjíme zámeček a kousek za ním zahneme do lesa. Stezka se klikatí v serpentinách do kopce nad Všenory a umožňuje částečný rozhled do údolí Berounky a na protilehlý masiv Českého krasu. Jdeme stále do kopce až na rozcestí Červená hlína.

Vydýcháme se, zahneme vlevo a pohodlným úsekem hřebenové cesty nás červená značka vede k Černolickým skalám. Když se před námi objeví první větší skalní masivy, ohlídáme si značení. Značka vede mírně vpravo mezi skály a mezi nimi se stáčí opět vpravo. Sestupujeme dolů a po pravé straně vidíme skalní bloky, ke kterým se můžeme jít podívat. Vyhlídka je vzhledem ke vzrostlému okolnímu lesu jen částečná.

Sestoupíme na okraj lesa, projdeme chatovou osadou a za chvíli již stojíme u masivu Černolických skal. Na některé ze skal se dá pohodlně vyšplhat a otevře se nám tak překrásný pohled na okolní krajinu, vlevo vidíme televizní věž na Cukráku. V letních měsících zde jistě potkáte mnoho vyznavačů horolezeckého umění.

skala

Až si odpočineme, vydáme se na další etapu výletu. Sejdeme k silnici, přejdeme ji po krátkém úseku polní cesty, trochu strměji spadneme do romantického údolí Všenorského potoka. Jdeme kousek podél jeho toku a po chvíli značka zatáčí vlevo. Terén se často mění, chvíli stoupáme, pak zase klesáme a takto lesním úsekem pokračujeme až na rozcestí Pod kamenem, kde je možné zahnout vlevo a po modré se vrátit do Všenor. Pokračujeme dále po červené k rozcestí Za cihelnou na kraji lesa nad Jílovištěm. Z okraje lesa se před námi tyčí vysílací věž na Cukráku. Můžeme si zde také chvíli odpočinout na vybudovaném odpočívadle.

Značka dále pokračuje polní cestou na okraj Jíloviště k podjezdu pod dálnicí. Zde zahneme po modré vpravo, po pár metrech vlevo a po dalších cca 200 metrech opět vlevo do podchodu pod dálnicí a začínáme pomalu stoupat pod televizní věž na Cukráku. Kdo z Pražáků by neznal tento pomyslný začátek Brd. Nejen, že je to první výrazný kopec jihozápadně za Prahou, ale pyšní se 190 metrů vysokým vysílačem.

Dolů od Cukráku je to cca 200 metrů pěkný "sešup." Poté již vede cesta pěkným lesem ke Kazínu. Na kraji lesa se nám otevře pohled na vzdálenou Prahu. Projdeme kolem rozsáhlé chatové zástavby a sejdeme téměř k Berounce.

Tady na rozcestí jdeme kousek vlevo pod Kazínskou skálu. Můžeme pod ní chvíli posedět, vrátíme se zpět a pokračujeme po žluté značce vedoucí mezi chatami na břehu Berounky do Černošic, kde vycházku ukončíme.

Za čím jedeme?

Uděláme si výlet k Černolickým skalám, podíváme se z blízka na vysílač na Cukráku a chvíli posedíme pod Kazínskou skálou na břehu Berounky.

Zajímavé turistické cíle v okolí: Skalka, Mníšek pod Brdy, Cukrák

Jak a kde jsme se najedli a ubytovali?

Možnost občerstvení je až v samotném závěru vycházky, proto základní občerstvení vzít do batohu. Kousek od Kazínské skály je v letních měsících otevřena restaurace, ale nelze na ni vždy spoléhat.

Na závěr je možné posedět v hotelu Slánka naproti vlakového nádraží v Černošicích.

Co se nejvíce líbilo a co naopak ne?

Zajímavostí jsou Černolické skály. Z vrcholu skal je překrásný pohled do okolního kraje. Jsou to první horolezecké skály v Čechách. Dnes jsou skály chráněnou přírodní památkou.

Ostatní informace

Jdeme se projít přírodou, nemusíme se řídit žádnými otevíracími hodinami. Prostě si to vše v klidu vychutnáme.

Zdroj a další tipy na výlety: www.turistika.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů