Pátek, 29. března 2024

Evropské dědictví

Evropské dědictví

EU se rozhodla začít označovat místa, která oslavují a symbolizují evropskou integraci, ideály a historii.

V Evropské unii žije přibližně 500 milionů osob. Většina z nich však o sobě nemluví jako o občanech EU. Když se zeptáte na jejich původ, většinou vám odpoví podle své národnosti.

I když nedostatek silné evropské identity nepřekvapuje, je považován za překážku integrace kontinentu. Evropa je směsicí kultur, jazyků a zvyků, které se často od sebe velmi liší.

Ve snaze vzbudit v Evropanech větší pocit sounáležitosti se Evropská komise rozhodla vytvořit označení "Evropské dědictví". Jedná se o seznam historických míst, jejichž význam přesahuje hranice jednotlivých zemí. Tento projekt zahájily v roce 2006 tři země: Francie, Maďarsko a Španělsko. Jeho účelem bylo zvyšovat vzájemné porozumění a povědomí mezi Evropany o jejich společné historii a sdíleném, třebaže různorodém, kulturním dědictví.

Dnes se projektu účastní 18 zemí včetně Švýcarska. Na seznamu naleznete desítky historických staveb, jako je třeba řecká Akropole, rodný dům francouzského státníka Roberta Schumana, který je považován za jednoho ze zakladatelů EU, nebo loděnice v Gdaňsku, kde byl založen polský odborový svaz Solidarita, jenž hrál důležitou úlohu v událostech, které vedly ke konci studené války.

Evropská unie doufá, že převzetím záštity nad tímto projektem se jí podaří jej rozšířit, zviditelnit a zvýšit jeho prestiž. Aby se určité místo mohlo na seznam dostat, musí prokázat svou důležitost v procesu evropské integrace. Poté je u vstupu na dané místo umístěna plaketa s logem "Evropského dědictví".

Samotný kulturní či estetický význam místa nemusí být důležitý. Účelem označení je přilákat turisty a posílit regionální hospodářství, podobně jako je to u míst světového dědictví UNESCO.

Seznam míst evropského dědictví doplňuje další iniciativy EU, jako je třeba Evropské hlavní město kultury a výměnný program pro studenty Erasmus. V posledních desetiletích přispěly tyto projekty k posílení porozumění mezi evropskými národy a k integraci tím, že občanům pomohly objevit konkrétní příklady naší společné kultury.

ZDROJ: http://ec.europa.eu

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů