Čtvrtek, 28. března 2024

Vláda schválila další ochranu území pro kanál Dunaj-Odra-Labe

Vláda schválila další ochranu území pro kanál Dunaj-Odra-Labe

Vláda na svém pondělním zasedání schválila pokračování ochrany území pro vodní kanál Dunaj-Odra-Labe, řekl novinářům po jednání kabinetu premiér Jan Fischer. Ochrana v praxi znamená, že na dotčených pozemcích je omezena nebo zakázána stavební činnost, která by znemožnila případnou budoucí stavbu průplavu. Prodloužení územní ochrany ale nesouvisí s rozhodnutím o stavbě průplavu.
Kabinet měl návrh ministerstva pro místní rozvoj (MMR) projednat už před měsícem, nakonec se o něm však ministři nebavili. MMR totiž dostalo za úkol dokument dále projednat s novou ministryní životního prostředí Rut Bízkovou.
Chráněný koridor vzbuzoval v minulých letech řadu sporů. Stavební uzávěra v zóně vadila například místním samosprávám i podnikatelům. Ministerstvo dopravy v minulosti argumentovalo tím, že kanál je zásadní pro rozvoj české lodní dopravy. Ministerstvo životního prostředí bylo naopak proti jeho výstavbě, protože by prý zdevastoval velkou část povodí zmíněných řek. Plány na stavbu kritizují také ekologové.
Myšlenka na propojení tří významných evropských řek je stará minimálně čtyři století. Nejvíce se k realizaci přiblížila v první polovině 20. století, aktivity ale dvakrát přerušilo vypuknutí světového válečného konfliktu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů