Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

O tomto víkendu 28.-30.května pořádá Hnutí Brontosaurus pracovně-zážitkovou víkendovou akci pro mladé lidi, jejíž součástí bude pomoc správě chráněné krajinné oblasti Orlické hory s dokončením tůní pro obojživelníky.
Tůňky na loukách u kostela nad Šedivinami u Deštné v Orlických horách vznikly před lety samovolným zborcením a ucpáním starých drenážních trubek pod loukou. Loni byly tůňky rozšířeny a již letos v dubnu obojživelníkům dobře posloužily. Na víkendovce budou dobrovolníci zpevňovat hráze, zmírňovat sklon břehů a provádět konečnou úpravu okolí. Součástí programu bude i přednáška zástupce chráněné krajinné oblasti o přínosech i úskalích umělých zásahů člověka do krajiny. Na pátek a sobotu odpoledne je pak připravena řada netradičních her a šifrovačka s překvapením. Bližší informace a kontakt k přihlášení najdete na www.brontosaurus.cz.
Kontaktní osoba: Iva Nováková
Telefon: 605 065 639
E-mail: ifka@akcepriroda.cz

Češi se v loňském roce zbavili rekordních 1,8 milionu kusů vysloužilých mobilních telefonů. Pevných telefonů přitom k likvidaci odevzdali pouze něco přes 100 tisíc kusů, což je naopak nejméně za posledních 15 let.

Čínské město Shenzhen začalo používat elektromobily domácí provenience BYD E6 jako vozy taxislužby. Číňané věří, že tento krok naznačuje cestu ke snížení znečištění velkých měst.

Lídr zelených v Ústeckém kraji Martin Bursík vyzval ekologické aktivisty, aby si rozmysleli další spory o dostavbu dálnice mezi Lovosicemi a Řehlovicemi. Jde už podle něj pouze o papírovou válku.

Ekologická organizace Greenpeace spustila ve Velké Británii konfrontační kampaň zaměřenou proti společnosti BP, jejíž těžební plošina způsobila únik ropy v Mexickém zálivu. Greenpeace vyzývá k účasti ve veřejné soutěži, jejímž předmětem je přetvoření loga BP tak, aby lépe reflektovalo negativní dopady společnosti na životní prostředí.

Předvolební sliby:

Chceme, aby ekologickým zemědělstvím bylo v roce 2013 obhospodařováno alespoň 15 procent zemědělské půdy.
Strana zelených

Zrušíme ministerstvo zemědělství a jeho agendu převedeme na ministerstvo životního prostředí.
Liberálové.cz

Prosadíme přísnější zákon o ochraně ovzduší.
Strana zelených

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů