Čtvrtek, 18. dubna 2024

Drahá zelená planeta

Drahá zelená planeta

Rozpočet nevypadá dobře, povzdechl si včera premiér Fischer. Příjmy jsou menší než se čekalo, výdaje zase ministerstva neuhlídala. K tomu se přidaly povodně a aby toho nebylo málo, volají po penězích v řádu miliard i distributoři ČEZ a E.ON. Ti teď totiž ze svých kapes dotují povinný výkup solární elektřiny - a chtějí peníze zpět. S ohledem na rozpočet se jich pravděpodobně jen tak nedočkají. Tím ale problém nekončí - ze zákona na ně totiž mají právo.

Co se vlastně stalo? Solárních elektráren je víc než se čekalo. Místo ideálu - zelené krajiny, kde mezi lesy a poli vykukují ekologické nízkoenergetické domky, jejichž střechu zdobí solární panely a zahrádky jsou plné biopotravin - zde máme stovky hektarů poseté kilometrovými pásy šedivých panelů.

Je fakt, že solární elektrárny nic neničí, ale mluvit o ekologii krajiny by v tomto případě bylo minimálně nadnesené. Navíc je fotovoltaika nevýhodná i z hlediska rozvodné sítě - má ze všech zdrojů elektrické energie nejmenší roční využití instalovaného výkonu a navíc nejvíc proudu vyrábí v létě, kdy je nejmenší spotřeba.

Zatímco řadu občanů - kteří platí nesmyslně vysoké částky za elektřinu - solární energetika nenechává v klidu, najdou se i jiní, které ani zdaleka nepobuřuje. Není překvapivé, že jde o podnikatele, kteří pochopili, jak ziskovým se může díky státním dotacím celý solární byznys stát. Zvlášť když jsou výkupní ceny v Česku nejvyšší mezi středoevropskými zeměmi.

Námitky, že při schvalování příslušného zákona nikdo netušil, že se dotovaná energie stane podnikatelským hitem, neobstojí. Předně když se u nás zákon o solárních elektrárnách na základě německých zkušeností schvaloval, začali už naši západní sousedé dotace omezovat - protože řešili obdobný problém, s jakým se teď potýkáme my. A potom, přiznejme si, že v Česku neprošel jediný (ekonomický) zákon, kterého by někdo z vlivných skupin nedokázal využít ve svůj prospěch.

Nemá cenu vyčítat distributorům energie, že chtějí peníze - chtějí jen to, co jim ze zákona náleží. Není jejich chybou, že neberou ohled na rozpočet a na to, jestli tato země na tak drahé hračky má. Chyba je na straně zákonodárců, u nichž se zdá, že víc než ekonomické souvislosti berou v úvahu hlavně ekonomiku vlastní kapsy.

AUTOR: Julie Hrstková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů