Úterý, 23. dubna 2024

Obama uklidňuje veřejnost, tlačí na ropné společnosti

Obama uklidňuje veřejnost, tlačí na ropné společnosti

Barack Obama chce zostřit dohled nad společnostmi, které těží ropu z mořského dna poblíž amerického pobřeží. Povolení k jakémukoli vrtu má být napříště možné pouze, pokud bude spojeno se zárukami, že se nebude opakovat dubnová katastrofa, která zapříčinila masivní znečištění vod Mexického zálivu nekontrolovaně unikající ropou.

"Tato katastrofa nemá obdoby a hlavní otázkou je, jaké poučení z ní vyvodíme, aby se neopakovala," prohlásil americký prezident ve svém pravidelném sobotním rozhlasovém vystoupení. Ještě na jaře ohlásil, že bude povolovat další těžbu ropy z mořského dna, a nyní čelí výzvám, aby ji zcela zastavil. Barack Obama však dal najevo, že něco takového nemá v úmyslu. "Mexický záliv hraje významnou úlohu v zajištění naší energetické budoucnosti," připomněl prezident.

Americkou veřejnost má uklidnit ustavení zvláštní vyšetřující komise, která má do šesti měsíců podat zprávu o příčinách ropné katastrofy v Mexickém zálivu, kterou vyvolal pád těžní plošiny Deepwater Horizon. Obama zároveň naznačil, že by se mělo prověřit, jak fungovaly příslušné vládní instituce odpovědné za dohled nad těžbou ropy.

Prezidenta k jeho nynějším krokům vedou obavy, aby reakce veřejnosti na ropnou katastrofu v Mexickém zálivu neohrozila vyhlídky demokratů v podzimních volbách do Kongresu.

Riziko je o to větší, že společnost British Petroleum dosud nedokázala zastavit nebo významně omezit únik ropy z poškozeného vrtu na dně moře. Obama řekl, že vládní úřady do boje proti znečištění moře a pobřeží nasadily zhruba 24 000 lidí, 1100 plavidel a rozmístily 600 kilometrů plovoucích ochranných bariér.

British Petroleum oznámila, že se v nejbližší době pokusí únik ropy znovu zastavit injekcí tekutiny do vrtu a jeho následným zabetonováním. První nedělní pokus se však nezdařil a další se má opakovat ještě do úterka, dokud to umožňuje příznivé počasí.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů