Čtvrtek, 28. března 2024

Zelená stezka zná své vítěze

Zelená stezka zná své vítěze

Vanov, Telč
V přírodovědné soutěži Zelená stezka - Zlatý list o víkendu 21. - 23. května soutěžilo 14 družstev z celého kraj Vysočina a již známe vítěze.

"Děti soutěží ve věku základní školy ve dvou kategoriích. V kategorii mladších jsou děti do 6. třídy a v kategorii starších od sedmé do deváté třídy. Na letošním ročníku se sešlo šest šestičlenných družstev v mladší kategorii a devět šestičlenných družstev ve starší kategorii. Zastoupeno bylo 8 škol a dětských oddílů z kraje Vysočina," uvedla Iveta Machátová, koordinátorka soutěže.

Soutěžní část byla zahájena v sobotu dopoledne, kdy zúčastněné kolektivy obhajovaly před porotou svoji celoroční práci pro přírodu a o přírodě. Škála činností je velmi pestrá a udivující. Výroba a vyvěšování budek pro ptáky a netopýry, pomoc při přenášení žab při jarních tazích, péče o studánky, exkurze do přírody a do zajímavých zařízení, péče o školní zahradu, budování jezírka na školní zahradě, akce ke Dni Země, péče o zeleň kolem školy i v obci. Družstvo ze kroužku při ZŠ Bohdalov předvedlo i krátké divadlo "O dvanácti měsíčkách" v moderní úpravě na ekologické téma.

V sobotu odpoledne vyběhly na soutěžní stezku hlídky v mladší kategorii. Trasa stezky byla dlouhá asi 3 km a bylo na ní celkem 10 stanovišť. Stanoviště se týkala botaniky, ornitologie, co žije a roste v lese, historie Země, plazů, hydrobiologie a i něco z myslivosti a všeobecných znalostí o přírodě a její ochraně.

Zatímco mladší soutěžili, na starší účastníky čekala exkurze do okolí . Exkurzi vedla botanička Ester Ekrtová, ochranář Aleš Jelínek a místní pracovník Lesů ČR, s.p. revírník Ladislav Čermák. Děti poznávaly krásy okolí přírodní rezervace Pařezitý rybník u obce Řásná. V neděli se karta obrátila a mladší si užívali exkurze a starší vyrazili na soutěžní stezku.

A jaké soutěž přinesla výsledky? V mladší kategorii zvítězilo družstvo Kulíšci ze ZŠ Nové Veselí a ve starší kategorii družstvo Sciurus z Gymnázia Pelhřimov.

"Tato soutěž má dlouho historii. Vlastně letos probíhá již 38. ročník. Celostátním koordinátorem je Sdružení mladých ochránců přírody ČSOP Praha. ČSOP Kněžice tuto tradici na Vysočině obnovilo před třinácti lety", upřesnila Iveta Machátová.

Vítězná družstva z obou kategorií budou reprezentovat kraj Vysočina na národním kole soutěže, které proběhne v polovině června na Šumavě.

Akce je finančně podpořena Krajským úřadem kraje Vysočina, Centrem dětí a mládeže ČSOP, Lesy ČR, s.p. a MŽP a MŠMT ze společného programu "Národní síť EVVO".

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů