Středa, 24. dubna 2024

Třináct zoologických zahrad se připojilo k projektu záchrany africké přírody

Třináct zoologických zahrad se připojilo k projektu záchrany africké přírody

V zoo v celé ČR mohou lidé odevzdávat staré mobily. REMA Systém za ně přispěje na výbavu strážců ohrožených druhů zvířat

Praha, 27. 5. 2010 - Třináct tuzemských zoologických zahrad se připojuje k ojedinělému projektu na záchranu ohrožených živočišných druhů Africe, který v dubnu odstartovala nezisková společnost REMA Systém se Zoo Praha.

V zoologických zahradách v Brně, Děčíně, Dvoře Králové, Hodoníně, Chomutově, Jihlavě, Liberci, Ohradě u Hluboké nad Vltavou, Olomouci, Ostravě, Plzni, Ústí nad Labem a Vyškově
budou moci lidé od prvního června odkládat do speciálních sběrných boxů staré mobilní telefony. Za každý takto odevzdaný kus zaplatí REMA Systém, která se zabývá sběrem a likvidací vysloužilých elektrospotřebičů, desetikorunu a podpoří tak ochranu zvířat ve volné přírodě. Všechny vybrané peníze budou totiž použity k vybavení strážců kamerunské biosférické rezervace Dja.

Takto velký projekt je světovým unikátem, již jeho start v Zoo Praha ocenila i OSN, podle níž akce napomáhá tomu, aby se do přírody dostalo méně nebezpečných látek. "V pražské zoo, která projekt iniciovala, se za první dva měsíce, podařilo vybrat více než 3000 starých mobilních telefonů. Je to mnohem více, než jsme očekávali a doufáme, že s úspěchem se tato prospěšná akce setká i v dalších tuzemských zoologických zahradách," uvedl Petr Kubenát, marketingový ředitel společnosti REMA Systém.

Rezervaci Dja v Kamerunu v současné době chrání celkem 60 strážců, kteří v rozbitých botách, bez stanů a spojové techniky čelí nájezdům ozbrojených pytláků, kteří loví gorily, slony pralesní a další zvířata. "Naší snahou je jim alespoň z části přispět na výbavu a usnadnit jim jejich záslužnou práci," konstatoval Kubernát.

K výrobě mobilních telefonů, jejichž recyklaci REMA Systém zajišťuje, se používají vzácné kovy, které se opět těží ve střední Africe a přispívají k poškozování tamního životného prostředí. Při výrobě kondenzátorů do mobilů a dalších zařízení se využívá vzácný prvek tantal. Čtyři pětiny světových zásob tantalu se nachází ve východní části Konžské demokratické republiky, která je domovem řady ohrožených živočišných druhů. Náhlý vzestup prodeje elektronických výrobků po celém světě v posledních letech vedl k zvýšení cen tantalu a tím i jeho ilegální těžby. V Kongu se tak ve velkém objemu kácejí pralesy a s tím je spojený trvalý úbytek životního prostoru zvířat.

Recyklací se přitom sníží poptávka po těžbě tantalu. "Je dobré, aby si lidé uvědomili, že recyklací přístrojů mohou napomoci nejen ke snížení těžby, ale i k ochraně tropických lesů a zvířat," doplnil Petr Kubernát.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů