Pátek, 19. dubna 2024

Zástupci většiny stran ve sněmovně pro zrušení ekologické zakázky

Zástupci většiny stran ve sněmovně pro zrušení ekologické zakázky

Praha - Většina politických stran, které se dostaly do sněmovny, bude zřejmě pro zrušení obří státní zakázky na odstranění starých ekologických škod v hodnotě zhruba 115 miliard Kč. V pořadu Otázky Václava Moravce se takto vyslovili zástupci ODS, Věcí veřejných či ČSSD.

"Zakázka je obrovsky problematická, způsobí zbytečný konflikt na politické scéně. Tento projekt přináší více rizik než pozitivních přínosů. Můj názor vůči tomuto projektu je více než skeptický," řekl místopředseda a volební lídr ODS Petr Nečas. Vláda by podle něj měla od tohoto projektu ustoupit tak, aby nevyvolala arbitráže či soudní procesy proti Česku.

Ukončení zakázky požadovala ČSSD již před volbami a požaduje to podle místopředsedy strany Bohuslava Sobotky i po nich. "Jsou tam vážná rizika, nikoliv jen korupční, ale i pro dopady na veřejné rozpočty. Proto by ten tendr měl být ukončen," uvedl dnes Sobotka.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg však upozornil na to, že ekologické zátěže se odstranit musí, odkladem se prý nic nevyřeší. Otázka podle něj zní tedy tak, zda má jít o jednu zakázku či o více zakázek. Schwarzenberg by počkal na otevření obálek, jaké v nich budou konkrétní cenové nabídky.

Předseda Věcí veřejných Radek John uvedl, že tendr je definovaný tak, že nemá být uskutečněn. "Hledíme na něj s krajním podezřením," podotkl.

Vláda Jana Fischera počátkem května rozhodla, že tendr bude pokračovat. Zrušení zakázky by totiž podle právních analýz vypracovaných pro MF bylo problematické a riskantní a v případě takového kroku by státu hrozily žaloby od účastníků tendru.

Loni v listopadu poslanci přijali usnesení, ve kterém žádali vládu, aby zastavila přípravu realizace ekologické superzakázky. MF následně pověřilo dvě advokátní kanceláře zpracováním nezávislých právních stanovisek k možnostem zákonným způsobem zadávací řízení zrušit.

Součástí projektu je i možnost, že vláda nabídky nepřijme a projekt usnesením vlády zruší bez rizika vyvolání arbitráže. Termín uzávěrky tendru se posunul z původního termínu v červnu až na druhou půlku roku. V té době by už měla fungovat nová vláda.

Ministerstvo financí vyhlásilo veřejný tendr na odstranění starých ekologických škod jednou velkou zakázkou na konci roku 2008. Hodnota garancí za neodstraněné ekologické závazky státu, které vznikly před rokem 1992, je asi 115 miliard korun. Kritici soutěže však tvrdí, že tendr je předražený a může připravit státní kasu o desítky miliard korun.

Obří tendr kritizovala od počátku organizace Transparency International kvůli riziku korupce. "Rozumím rozhodnutí vlády pokračovat v zakázce a tím se vyhnout rizikům žalob ze strany uchazečů. Přesto úřednická vláda tento horký brambor nevyřešila a jen přesouvá odpovědnost na příští vládu. Tato zakázka je od začátku postavena špatně a přináší obrovská finanční rizika pro státní kasu. Doufám, že nová vláda najde politickou odvahu nabídky nepřijmout, zakázku tím zastavit a vydat se u ekologických sanací jiným směrem," sdělil ČTK počátkem května ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka.

Odstranění zátěží v jedné zakázce má podle MF přinést finanční úspory a zrychlení sanace ekologických škod.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů