Čtvrtek, 18. dubna 2024

Novou vládu čeká spor o obří zakázku

Zakázka na odstranění ekologických škod rozděluje politické lídry. Termín odevzdání obálek posunulo ministerstvo financí na 7. prosince.

Novou vládu čeká spor o obří zakázku

Nový kabinet ještě ve Strakově akademii nesedí, a již mají lídři pravděpodobné pravicové koalice ostrý sporný bod: rekordní státní ekozakázku. Tendr totiž vidí zcela rozdílně obě nové strany, jež uspěly ve volbách - TOP 09 a Věci veřejné (VV). Ve hře o zakázku až za 115 miliard korun jsou už přitom i nejsilnější finanční skupiny v čele s PPF a J&T.

"Hledíme na něj s krajním podezřením," řekl o tendru šéf VV Radek John. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg vzápětí kontroval: "Ekologické zátěže se odstranit musí, odklad by nic nevyřešil."

Ministerstvo financí však již posunulo termín pro odevzdání obálek na 7. prosince. HN to včera potvrdil vrchní ředitel úřadu Tomáš Uvíra s tím, že se může ještě oddálit.

Právě bývalý ministr financí a nynější místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek je spolutvůrcem tendru, jenž má vybrat vítěze zakázky zhruba na tři sta sanací půdy a podzemních vod u privatizovaných chemiček, dolů či strojírenských firem. Ekologové i mnozí politici však záměr tvrdě kritizují. Sloučení stovek malých výběrových řízení do jediného tendru podle nich nahrává korupci.

Vláda totiž nezveřejnila ani přibližný odhad, jakou nabídku je ochotna akceptovat. Stále uvádí jen maximální výši 115 miliard, což je součet záruk, jež poskytla kvůli sanacím novým majitelům privatizovaných firem. "Naše propočty ale ukazovaly, že skutečná výše nákladů na odstranění škod je zhruba třetinová," upozornila například šéfka České inspekce životního prostředí Eva Tylová. Pokud by tak v tendru například vyhrála nabídka 80 miliard, vyhodil by stát v napjaté ekonomické situaci čtyřicet miliard oknem.

"Menší tendry se dají lépe kontrolovat," zdůrazňuje také ředitel české Transparency International David Ondráčka. Sanace po jednotlivých případech ovšem pořád probíhají. Loni na ně stát dal šest miliard, hradí je z dividend ČEZ.

Vlna kritiky a předvolební důraz na boj s korupcí přiměly i lídra ODS Petra Nečase, aby se od zakázky distancoval. "Vláda by od projektu měla ustoupit," prohlásil kandidát na nového premiéra.

Jenže boj zastánců tendru není prohraný. Premiér Jan Fischer i ministr financí Eduard Janota poukázali na právní analýzy, podle nichž by při jeho zrušení hrozily státu arbitráže. Navíc antimonopolní úřad stále rozhoduje o tom, zda do soutěže vrátí ještě dva vyřazené uchazeče, kteří se odvolali. "Rozklad bude do konce června, pak věc budeme dále posuzovat. Termín rozhodnutí ale neumím říci," sdělil HN šéf úřadu Petr Rafaj. Už před časem úřad vrátil do hry ke třem zájemcům konsorcium v čele s PPF, které původně ministerstvo financí také vyřadilo.

"Nechejme tendr doběhnout a posuďme nabídky. Když nebudou výhodné, můžeme soutěž zrušit bez obav ze soudní dohry," vyzývá stále Kalousek. Tendr byl přitom vypsán už v roce 2008 a podle původních plánů měl být vyhodnocen již před půl rokem.


Ekologická zakázka

115 miliard korun

maximální možná hodnota tendru

30-40 miliard korun

odhad nákladů na sanace Českou inspekcí životního prostředí

300 míst

je zhruba potřeba sanovat - jde o kontaminovanou půdu a spodní vody například ve Spolaně, Synthesii, OKD, Unipetrolu, ČEZ, Škodě Holding


Kdo se účastní tendru

Sdružení PPF Advisory, Ecosoil Sud, AVE, Dekonta

Konsorcium v čele se společností Petra Kellnera se vrátilo do hry až po dovolání u antimonopolního úřadu loni v říjnu.

Geosan Group

Stavební firma zabývající se i rekultivacemi a sanacemi. Čelila návrhům na insolvenci, ale závazky nakonec uhradila. Do tendru jde spolu se společností A.S.A., jedním z největších evropských hráčů oboru.

Marius Pedersen Engineering

Společnost zaměřená na odpady a sanace. Mateřská dánská firma Marius Pedersen je evropskou jedničkou v tomto byznysu. Ovládá ji francouzská skupina Veolia.

Environmental services

Účelově založená společnost, kterou vlastní investiční skupina J&T. Do tendru jde s firmou SITA, jež je součástí obřího holdingu Suez Environnement.


Kdo byl zatím vyřazen (o odvlolání rozhoduje ÚOHS)

Sdružení PD Gruppe-Stavoprogress Brno

Konsorcium Deme International a Dredging International

AUTOR: Martin Mařík
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů