Úterý, 19. března 2024

Pasivní dům v Kladně se stal centrem ekologické výchovy

Unikátní budova centra ekologické výchovy vyrostla v blízkosti bývalé hornické kolonie Čabárna u Kladna. Energeticky úsporný objekt využívá veřejnost od dubna 2010.

Pasivní dům v Kladně se stal centrem ekologické výchovy

"Chceme zde pořádat především zotavovací akce pro děti a mládež typu škol v přírodě, také nejrůznější akce s ekologickou tématikou pro veřejnost či školení a semináře pro pracovní kolektivy soukromých firem i veřejné správy," říká kladenský primátor Dan Jiránek a dodává, že ubytovací kapacita objektu činí 35 míst.

Devadesát procent uznatelných nákladů na stavbu pokryly zdroje z fondů Evropské unie a státního rozpočtu. Celkové náklady na projekt přesáhly 50 milionů korun, dotace z Evropského fondu pro regionální rozvoj a státního rozpočtu činily 45 milionů korun.

V Kladně to však není jediný projekt podpořený z OPŽP. Město již dříve díky dotacím z OPŽP zateplilo školy a školky, nyní probíhá výstavba kanalizace a revitalizují se městské parky.

Dům jako rarita

Objekt je řešen jako pasivní dům, které jsou v Česku doposud spíše raritou.

"V případě centra jsou navrženy tepelné izolace v tloušťce 20 až 60 centimetrů v závislosti na skladbě obvodového pláště. Kromě toho jsme při stavbě použili i další technologie snižující spotřebu energie, například řízené větrání s rekuperací či solární systém na ohřev vody," vysvětluje projektový manažer realizační firmy Petr Flek.

Ekologicky šetrné je i okolí stavby

"Okolní plochy o výměře zhruba 4000 metrů čtverečních byly osázeny stromy, keři či popínavou zelení. Zazeleněna byla i většina střešních ploch a teras. Součástí projektu je také rozsáhlá permakulturní zahrada," doplňuje kladenský primátor.

Budovu navrhla architektonická kancelář IAV. Kompozičně je řešena jako hmotný kubus s vystupujícími prosklenými arkýři na severní straně. Na západní a východní straně jsou terasy a zimní zahrada.

Plášť budovy je ze svisle kladených modřínových fošen, ve spodních partiích se obloží cembonitovými deskami.

Technické zázemí bylo umístěno do suterénu. Vlastní prostory pro výuku se nacházejí v prvním patře. Zde je také administrativní zázemí a jídelna. Druhé patro je celé určeno pro ubytování. Součástí celé stavby je i čistírna odpadních vod.

"V budoucnu budou na tuto čistírnu moci být napojeny také blízké rodinné domky, které spadají do katastru obce Cvrčovice. V tomto směru bude tedy záležet na aktivitě této obce," řekl první náměstek kladenského primátora Miroslav Bernášek.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů