Čtvrtek, 28. března 2024

Základní škola Kamínky se má čím pochlubit

Základní škola Kamínky se má čím pochlubit

Základní škola v Novém Lískovci byla otevřena v září 1987 a od za­čátku slouží stovkám dětí. Je to typická ­sídlištní pavilonová ­škola postavená panelovou technologií v době, kdy se nikdo o spotřebu tepla moc nezajímal.

Platby za energie ve školách a školkách vyrostly tak, že tvořily přes 70 % provozních nákladů. Proto již od roku 2005 připravovala městská část Nový Lískovec projekt celkové modernizace školy.

"Při přípravě jsme využili zkušenosti se zateplováním panelových domů, takže hned v zadání projektu jsme požadovali dosažení nízkoenergetických parametrů," popisuje začátek starostka Jana Drápalová.

V roce 2007 se podařilo díky příspěvku z rozpočtu města zateplit část střechy a upravit vstupní prostory, ale 35 milionů korun na celý projekt hledala městská část obtížně.

Operační program přeje připraveným

Dobře připravená projektová dokumentace vyhověla náročným podmínkám výzvy Operačního programu Životní prostředí vyhlášené v listopadu 2007, a tak projekt s názvem "Nízkoenergetická ZŠ Kamínky Nový Lískovec" získal jako první ze všech brněnských škol podporu z evropských fondů.

Celková výše podpory dosáhla 19,5 milionů korun. Rekonstrukční práce byly zahájeny v červnu 2009, kolaudace proběhla v lednu tohoto roku. A jaké jsou výsledky?

"Kromě toho, že je nová školní budova krásná, už teď víme, že rekonstrukce nám ušetří více než 60 % nákladů na teplo," komentuje výsledek starostka Drápalová.

"Díky otevření nových možností financování projektů z evropských fondů se nám daří plnit naše strategické cíle - postupně zlepšovat kvalitu života v naší městské části. Snažíme se, aby každý projekt byl inovativní a nebojíme se zkoušet nové věci," dodává starostka.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů