Čtvrtek, 18. dubna 2024

Rupnik: Z české politiky vypadnou témata ekologická i křesťanská

Rupnik: Z české politiky vypadnou témata ekologická i křesťanská

Propady Strany zelených a KDU-ČSL nejsou dobrou zprávou ani pro domácí českou politiku, ani pro její vztah k Unii, říká politolog Rupnik v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Francouzsko-český politolog Jacques Rupnik by dal svůj hlas Straně zelených, pokud by se zúčastnil víkendových voleb. Jednak proto, že jde o nejproevropštější stranu u nás, jednak proto, že odmítá podřízení všeho trhu nebo logice "růstu růstu". Podle něj propad této strany není dobrou zprávou ani pro domácí českou politiku, ani pro její vztah k Unii.

Z podobného důvodu je škoda, že se do Sněmovny nedostali lidovci. "Křesťanská demokracie i zelení jsou ve zdejší politice dva směry, které nacházíme i ve většině zemí ´staré Evropy´ a nabízejí tedy možnost propojení s ní. Volební výsledky znamenají, že z české politiky vypadnou témata ekologická, křesťanská a - do jisté míry - sociální. Tedy triumf ekonomismu v české politice," konstatuje pro Aktuálně.cz Rupnik.

Rýsuje se historická symbolika se Schwarzenbergem na Hradě

Jeho prvni reakce po zveřejnění výsledku voleb byla, že dojde k vytvoření pravicové vládní koalice. A hned nato: kníže Schwarzenberg dostane příležitost vrátit se do Černínského paláce a vzápětí se dostat i na Hrad! "Tohle by mělo silnou historickou symboliku, která přetrvá do dob, kdy volby 2010 i TOP 09 budou dávno zapomenuty," myslí si francouzsko-český politolog a přidává informaci, že francouzská média českým volbám příliš velkou pozornost nevěnovala.

Rupnik žasne, že dvacet let od prvních svobodných voleb v roce 1990 může zastaralá až výstřední rétorika o levicovém nebezpečí na voliče ještě zabírat. "To, že by sociální demokracie vyhrála volby a mohla by případně sestavovat koalici, snad nebere nikdo vážně jako nebezpečí pro demokracii. Pokud by tomu tak bylo, nemá ČR co dělat v EU, kde je běžné, že se levicové vlády střídají s pravicovými," tvrdí Rupnik.

Kdo vyjádří solidaritu se sociálně slabšími, stává se podezřelým

Ten si všiml, že kdo v této zemi vyjádří starost o problémy sociální povahy a o společenskou soudržnost či o solidaritu se sociálně slabšími a vyloučenými, stává se podezřelým z podléhání levicové ideologii. "Zapomíná se tu, že sociální stát zavedl v Německu kníže Bismarck, v meziválečném Československu Masaryk a v této myšlence spočíval i poválečný kompromis křesťanské a sociální demokracie, na kterém stál projekt evropské integrace," upozorňuje Rupnik.

U voličů jasně převládla nespokojenost se starou politickou nabídkou, což se projevilo tím, že třetina voličů hlasovala pro strany, které před rokem ještě neexistovaly. Značná nepředvídatelnost jednání nových politických subjektů může být podle Rupnika vzpruhou pro unavenou demokracii nebo také znamením nástupu různých populismů, v Čechach jako vždy v relativně umírněné podobě.

Zdroj: www.parlamentnilisty.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů