Pátek, 29. března 2024

Jihlavané navštívili spalovnu v Rakousku

Jihlavané navštívili spalovnu v Rakousku

Několik jihlavských zastupitelů a úředníků magistrátu, ale také pracovníci dalších jihlavských organizací navštívili spalovnu v rakouském Ziestersdorfu.

Jihlavané si prohlédli jednu z desatera rakouských spaloven komunálního odpadu. "Návštěva nebyla náhodná - na Vysočině se začíná hovořit o nutnosti vybudování spalovny - skládkování odpadu je do budoucna neudržitelné. Jihlavští se o okolnosti provozu zajímali velmi detailně, úvodní prezentaci prodloužila beseda s odbornými dotazy zejména na ekologii a ekonomiku provozu. Následovala prohlídka areálu," popisuje cestu mluvčí magistrátu Radek Tulis.

spalovna-113.JPG

"První dojmy po příjezdu byly opravdu překvapivé. Nedostalo se nám očekávaného zápachu, kouře a hluku," neskrývala překvapení náměstkyně primátora pro životní prostředí Irena Wagnerová. Návštěvníky překvapilo ještě více, když na dvoře spalovny našli rosničku. "Ujišťuji, že to byla normální zdravá rosnička," reagovala náměstkyně s úsměvem na narážku, zda obojživelník žijící poblíž spalovny neměl šest nožiček nebo tři oči. "Rakušané jsou pověstní úzkostlivým vztahem k přírodě. Dopad spalovny na životní prostředí v okolí je pravidelně kontrolován," doplnila Irena Wangerová. Připomněla, že spalovny lze najít třeba i v centru Vídně nebo u nás v Liberci.

spalovna-023.JPG

Spalovna ročně zpracuje 130 tisíc tun odpadu, produkuje elektřinu, která by vystačila pro stotisícové město, případně může do bytů dodávat teplo. Svoz odpadu probíhá ze 70 procent po železnici, zbytek dovezou automobily z okruhu asi 50 kilometrů.

"Na Vysočině bude nutné najít dobře dostupné místo, aby byl svoz odpadu snadný, ekonomicky výhodný a měl co nejmenší dopady na životní prostředí. Domnívám se, že Jihlava může těmto požadavkům vyhovět," vyjádřil se také primátor Jaroslav Vymazal.

Zdroj: www.vysocina-news.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů