Úterý, 16. dubna 2024

Ekologické stavby zažívají v Indonésii veliký boom

Ekologické stavby zažívají v Indonésii veliký boom

akarta - Indonéská vláda podporuje ekologicky šetrné a soběstačné stavby přímo u stavebních firem. Nově zavedla ratingový systém, u každé budovy hodnotí míru znečistění životního prostředí, kterou budova způsobí. Pomáhá jí v tom nezisková společnost Rada pro zelené stavby, která po zhodnocení stavby uděluje ekologické známky. Stavba může dostat bronzový až platinový certifikát.

Video: Prizma - Indonésie: zelené budovy

"Udělování zelené známky je konkrétní opatření, jakým můžeme udělat alespoň něco okamžitě. Musíme sjednotit regionální a centrální vlády, privátní sektor a veřejnost a všechny povzbudit k tomu, aby stavěly budovy ohleduplné k životnímu prostředí," říká Sudariyono z indonéského ministerstva životního prostředí.

Indonéská vláda i prezident chtějí snížit emise skleníkových plynů o víc než 20 procent. Zelený styl v bydlení přijímají jak developeři, tak veřejnost. I vydávání ekologických známek se osvědčilo. Zelené budovy dokáží ušetřit až 30 procent energie a ukazují, jak se bude v Indonésii stavět v budoucnu.

"Cílem zelených staveb je snižovat využívání přírodních zdrojů, jako je energie nebo voda a z materiálů třeba dřevo. Sníží se tím negativní dopad na životní prostředí a ničení půdy i krajiny. Uvnitř budov by ale měla vznikat zdravá a klidná prostranství," uvedl ředitel Rady pro zelené stavby Rana Yusuf Nasir.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů