Pátek, 29. března 2024

Oblomov v Mexickém zálivu

Oblomov v Mexickém zálivu

U některých restaurací v New Yorku si můžete přečíst nové upozornění. "Neservírujeme mořské jídlo z Louisiany." K čemuž ještě stojí dodatek, že krevety v této restauraci jsou "čisté", dovezené z Texasu.

Umějí si ti Newyorčané ale užívat. Navzdory všemu, ať si tam v tom balíkově u Mexického zálivu s ropným flekem nějak poradí, my si chceme dát při svíčkách v klimatizované restauraci svoji porci "darů moře" a ševelit při tom o poslední expozici v MoMa (Muzeu moderního umění).

Bezmocní krotitelé

Vzpomněl jsem si při tom na první dny a týdny po 11.září 2001, kdy s New Yorkem, jeho mrtvými ze zřícených Dvojčat, sdílela zděšení a smutek celá Amerika. Na jihu, na středozápadě USA, všude tam, kde jinak na New York pohlížejí jako na podivný, nepochopitelný, do sebe zahleděný svět, jako na jeden velký "sex ve městě", který nemá se skutečnou Amerikou nic společného, si v té době lidé na svá auta mezi jinými nápisy solidarity psali i heslo " I my jsme teď Newyorčané".

A vzpomněl jsem si také na první týdny po hurikánu Katrina, kdy se z celé USA do New Orleans a na pobřeží Louisiany sjížděly stovky profesionálních i poloamatérských občanských záchranných týmů. Většinou neměly domluveno žádné zadání, v jakém konkrétním místě a jak pomoci, z čehož pak bylo občas více zmatku než užitku, když se snaživě pletly do práce vojákům a národní gardě. Jenže lidé prostě tehdy nevydrželi sedět doma u televize, u záběrů, které připomínaly spíše reportáže z třetího světa, cítili, že musejí přidat ruku k dílu a tak na pobřeží Louisiany tehdy z různých míst Ameriky směřovaly kolony aut a náklaďáků s generátory elektřiny, vysoušeči zdiva, obytnými buňkami, nebo třeba jen s pitnou vodou.

Jenže právě v tom je současná ropná katastrofa v Mexickém zálivu jiná, není totiž vlastně jak pomoci. V přímém přenosu můžete na internetu sledovat, jak se z poničeného vrtu valí hnědé chuchvalce ropy a plynu a můžete držet palce společnosti BP, aby se jí konečně podařilo únik zkrotit, ale to je asi také jediné, co lze dělat. Nikdo nemá, ani administrativa, technické prostředky, aby zdroj toho všeho marasmu utnul.

Masakr pod hladinou

Nic moc nemohou dělat místní rybáři, které teď BP najímá k úklidu pobřeží, ale upřímně řečeno, je to spíše způsob, jak rybáře, kteří přišli o živnost, nechat vydělat, než že by mohli účinně zasáhnout. Na to nemají na svých škunerech potřebná zařízení, a jejich úkolem je tak jen monitorovat rozsah a pohyb skvrny, případně se pokusit hlídat její okraje položením norných stěn. Které se ale ukázaly tak slabou zábranou, že tam, kde ropa chce, tam se beztak přehoupne do příbřežních mokřadů.

A nic nemohou dělat ani ostatní místní podnikatelé, čističe pláží si obhospodařuje vláda, turisté nejsou, novináři loudí informace, než by nechali útratu, nikdo nic nepotřebuje, nikdy není čemu přispět.

Takže abychom nekřivdili Newyorčanům, nejen oni, ale celá Amerika prožívá současnou ropnou katastrofu jinak než některé předchozí přírodní či lidmi způsobené tragédie. Je to zvláštně neamerická, taková spíše "oblomovská" situace.

Co dělat? Říkají si obyčejní Američané, když si v novinách čtou úvahy mořských biologů, že znečištění pláží je jen viditelnou špičkou ledovce, ale že opravdový ekologický masakr se skrývá pod hladinou, ve směsi ropy a chemikálie, kterou BP používá na likvidaci skvrny.

Co dělat ? Říká si možná v duchu i prezident Obama, když firmě BP posílá k proplacení šeky za uhrazení vládních výdajů s katastrofou. Média to ocitují, ale že by z toho měl někdo lepší pocit, nebo snad dokonce zadostiučinění? To ne, protože ropa proudí ze dna oceánu stále dál. A podle některých vědců, kteří to vyčetli ze svých matematických modelů, si otázku "Co dělat?" budou do roka klást i Evropané, když mořské proudy přivedou ropnou nadílku prý až k bretaňským břehům.

AUTOR: Daniel Anýž
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů