Sobota, 20. dubna 2024

Reuters: Vědci upozorňují na ohřívání afrického jezera Tanganika

Reuters: Vědci upozorňují na ohřívání afrického jezera Tanganika

Africké jezero Tanganika se během posledních 90 let znatelně ohřálo, jeho vody jsou v současnosti nejteplejší za posledních 1500 let. Podle vědecké studie, kterou citovala agentura Reuters, jsou ryby a život v okolí jezera v ohrožení.
Jezero, které leží na hranicích Tanzanie a Konga, je podle studie druhé nejhlubší na světě, zároveň je druhé největší svým objemem.
Vedoucí výzkumu Jessica Tierneyová řekla Reuters, že prudký nárůst teploty se kryje s lidskou produkcí skleníkových plynů v minulém století. Studie tak přidala další důkaz o tom, že emise ohřívají planetu.
Velká jezera, jako je Tanganika, Malawi, nebo keňské Turkana, se utvořila pohybem tektonických desek Velké příkopové propadliny před miliony let.
V okolí jezera Tanganika žije asi deset milionů obyvatel, kteří na něm závisí nejen kvůli pitné vodě, ale i jídlu, hlavně rybám.
Geologové z americké Brownovy univerzity určili za pomoci uhlíkové metody stáří usazenin na dně jezera. Poté zkoumali zkamenělé mikroorganismy, jejichž membrána mění tloušťku podle teploty prostředí. Výsledky výzkumu byly zveřejněny v časopise Nature Geoscience.
"Jezero Tanganika zažilo v posledním století nebývalé ohřátí vody," uvedli vědci. "Růst teploty pravděpodobně ovlivňuje cenné zásoby ryb, na nichž závisí miliony lidí."
Většina dosavadních studií o změnách klimatu se soustředila na výzkum atmosféry, čím dál tím více však vědci zkoumají rovněž jeho dopady na oceány, moře a jezera, které absorbují obrovské objemy tepla.
Článek uvádí, že nárůst teploty v jezeře je spojený s poklesem biologické aktivity v jezeře, vyšší teploty tedy mohou zabíjet život.
Teplota stoupla za 90 let o 0,9 stupně Celsia, což doprovázel pokles objemu vodních řas.
Život v jezeře je ohrožen, protože i v hlubokých vodách se živiny tvoří na dně, ale řasy, které živiny potřebují, žijí u hladiny. Vyšší teploty vody u hladiny znamenají menší mísení s vodami z velké hloubky. Teplejší voda tak znamená méně života.
"Ukázali jsme, že trend oteplování ovlivňuje velmi vážně i vzdálená místa v tropech," řekla Tierneyová agentuře Reuters. "Zaznamenali jsme intenzivní oteplování nesouvisející s přírodním kolísáním klimatu."
Autoři článku však uznávají, že další faktory, jako například příliš velký objem lovených ryb, mohou způsobovat ještě větší škody než oteplování.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů