Čtvrtek, 28. března 2024

Blansko se pustilo do stavby kompostárny za 50 milionů korun

Blansko se pustilo do stavby kompostárny za 50 milionů korun

Blansko se v uplynulých dnech pustilo do stavby kompostárny. Zařízení bude otevřeno v květnu příštího roku a z ekologického odpadu vytvoří ročně asi 1800 tun kompostu. Projekt přijde na asi 50 milionů korun, řekl dnes ČTK blanenský místostarosta Jindřich Král. Zdůraznil, že město dosud nemá vlastní zařízení na likvidaci ekologického odpadu. Musí jej proto odvážet jinam, což se pak zbytečně prodražuje.
Odpad se vozí do Boskovic nebo Ostrova u Macochy. Blanenská kompostárna vzniká vedle městské čistírny odpadních vod. Ročně by měla zpracovat asi 500 tun zeleného odpadu vzniklého ze sečení trávy ve městě. Dále v ní bude likvidováno asi 600 tun kalů ze sousední čistírny. Vozit se do ní budou i zbytky z jídelen.
Vytvořený kompost bude následně využit na údržbu veřejné zeleně. Město jej nabídne zemědělským družstvům a také jej bude prodávat zájemcům z řad veřejnosti. Kompostárna bude sloužit nejen pro potřeby města, ale i jeho obyvatel. Přispět by to mělo i k větší čistotě veřejných prostranství. Sníží se počet skládek.
Blansko se do stavby kompostárny pustilo poté, co získalo na projekt dotaci ministerstva životního prostředí. Příspěvek pokryje 40 procent nákladů. Na jižní Moravě je úspěšně radnicemi provozována kompostárna například v Boskovicích či Kyjově.
Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů