zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Restaurace v Sydney nařídila hostům dojídat, nebo se nevracet

12.06.2010
Obecné
Restaurace v Sydney nařídila hostům dojídat, nebo se nevracet

Plýtvání v podobě zbytků jídla na talířích rozlítilo jistou australskou restauratérku natolik, že ve jménu planety nařídila hostům sníst vše, co mají na talířích, nebo zaplatit pokutu a nevracet se. Napsala to dnes agentura Reuters. Těm, kdo odevzdají prázdný talíř, nabízí šéfkuchařka malé japonské restaurace v Sydney Jukako Ičikawová třicetiprocentní slevu.
"Abychom pomohli vytvořit udržitelnou budoucnost, požadujeme od našich hostů o trochu víc než ostatní restaurace," uvádí se v seznamu pravidel na dveřích asi třicetimístného podniku na sydneyském předměstí Surry Hills. Mimo jiné obsahuje i dojídání všech objednaných pokrmů připravených z bio potravin, které neobsahují lepek, mléko, cukr a vejce. Lidem, kteří neodevzdají čistý talíř, šéfkuchařka a zaměstnanci podniku doporučují, aby šli příště jinam.
"Dojíst jídlo znamená, že je snědeno vše kromě plátků citronu, gari (nakládaný zázvor v suši) a wasabi," uvádí menu. Za součást jídla je považována i zeleninová příloha.
Přísné opatření lidé přivítali, podle některých kritiků je však přehnané. Ičikawová se ale nebojí. Restaurace, která se nazývá "japonskou kuchyní bez pocitu viny", je prý rozšíření jejího "osobního mravního základu ve směru stravování a výživy", uvedla v prohlášení na webu. Připravovat výživná jídla je podle ní jedna věc, vážně však bere zodpovědnost vůči životnímu prostředí a snahu omezit plýtvání.

Zdroj: ČTK

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
INISOFT s.r.o.
27
7. 2017
27.7.2017 - Seminář, školení
Olomouc, ibis Olomouc Centre
7
8. 2017
7-11.8.2017 - Tábor, výlet, pobytová akce
Zahrada lesní MŠ Šárynka, Praha 6
14
8. 2017
14-18.8.2017 - Tábor, výlet, pobytová akce
Zahrada lesní MŠ Šárynka, Praha 6
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí