Pátek, 29. března 2024

Česko má od pátku dva národní geoparky - Český ráj a Egerii

Česko má od pátku dva národní geoparky - Český ráj a Egerii

4.6 2010 - Česko má ode dneška oficiálně dva národní geoparky, tedy území se vzácným geologickým dědictvím. Jsou jimi geopark Český ráj a česko-bavorský geopark Egeria. Ministryně životního prostředí Rut Bízková dnes podepsala chartu o jejich vzniku. Geoparky se zaměřují na ochranu svého území, jeho šetrné využívání a také na vzdělávání místních obyvatel a turistů o tomto území, nejedná se o nový druh chráněné oblasti. V Evropě je zatím 37 geoparků, na celém světě pak 64 v 19 zemích.
Zatím nepříliš obvyklý termín "geopark podle ministerstva označuje území se skalními útvary a nevšedním tvarem terénu s vysokým stupněm geologické rozmanitosti. Jeho součástí bývají staré lomy, které dokumentují vývoj neživé přírody, nebo zpřístupněné doly. Geopark nemá v terénu vyznačené hranice, ale tvoří harmonický celek určený převážně skrytou stavbou podloží, na povrhu je propojen naučnými stezkami a informačními tabulemi.
Geopark Český ráj se do sítě evropských geologických parků zařadil už před pěti lety, je rozlohou 700 kilometrů čtverečních výrazně větší než stejnojmenná chráněná krajinná oblast. Je geologicky cenný nejen pískovcovými Příhrazským, Hruboskalským a Betlémským skalním městem, ale také Prachovskými, Klokočskými nebo Suchými skalami. V Českém ráji se nacházejí také ojedinělé jeskynní útvary či naleziště drahých kamenů.
Součástí geoparku Egeria o rozloze 2500 čtverečních kilometrů je takzvaný oherský prolom, tedy propadlina, která je geologicky nejaktivnější oblastí Českého masivu. Ačkoli nejmohutnější geologické projevy v ní ustaly před pěti miliony let, přetrvávají v ní tektonika, vulkanismus, vývěry termálních vod nebo i seismická aktivita. Geologickou pestrost území podtrhují ložiska hnědého uhlí, keramických surovin, rud a drahých kovů, výskyty vzácných nerostů a nesčetné minerální prameny. Mnoho míst je chráněno jako přírodní památky.
Na označení český národní geopark čekají například Železné hory nebo Geopark Moravský kras s tisícovkou jeskyní pokrytých krápníky. Je mezi nimi i Amatérská jeskyně, která je se svými 33 kilometry nejdelším podzemním systémem ČR.
Místní geoparky jsou i na dalších místech republiky. Před čtyřmi lety vznikl pod vrchem Turold u Mikulova na Břeclavsku geopark přibližující základní horniny z území Česka. Nalézt v něm lze 17 balvanů z nejrůznějších koutů republiky, u nichž nescházejí také popisky vysvětlující místo původu a dobu vzniku hornin. Další geopark, který charakterizuje obsah a vznik geologického podloží Šumavy, mají v Železné Rudě na Klatovsku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů