Úterý, 23. dubna 2024

Kanadská Rosia Montana bude v Rumunsku přes kritiku těžit zlato

Kanadská Rosia Montana bude v Rumunsku přes kritiku těžit zlato

Kanadská firma Rosia Montana Gold Corp. dostala souhlas rumunské vlády k těžbě zlata v Rumunsku. Uvedl to dnes rumunský ministr životního prostředí László Borbély. Podle kritiků je v ohrožení nejen životní prostředí, ale i chrám po Římanech.
Ministerstvo kanadské firmě dovolí vybudovat dvě nádrže a v nich zlato získávat extrakcí z rudy. Úřad přitom zamítl kanadské plány v roce 2007 kvůli zabezpečení projektu. Rosia Montana se proti tomu bránila u soudu a spor vyhrála. Firma ale musí získat ještě několik dalších povolení.
Prezident Traian Basescu i vláda projekt podporují. Rumunská ekonomika prochází těžkou recesí a jakékoli investice potřebuje.
Občanská sdružení, historici, archeologové i někteří politici jsou ale proti. Varují, že by těžba v případě havárie mohla znečistit potoky a řeky. Odkazují přitom na únik kyanidu v roce 2000, který zlikvidoval většinu organismů v řece Tisza, jež se vlévá do Dunaje.
Těžební společnost podotýká, že do zanedbané oblasti přinese rozvoj a vytvoří tisíce míst. O těžbu v regionu usiluje již dekádu, kvůli projektu ale bude muset přestěhovat stovky obyvatel. Investici odhaduje na 1,7 miliardy USD (asi 36,6 miliardy Kč) a zisk na 1,9 miliardy.
Lokalita se nachází zhruba 190 kilometrů na východ od maďarských hranic. V regionu se o zlatu vědělo už v dobách Římské říše, napsala agentura AP.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů