Úterý, 23. dubna 2024

Británie: Konkrétní plán zelených opatření

Británie: Konkrétní plán zelených opatření

Zelená investiční banka, vysokorychlostní železnice, nová podpora obnovitelných zdrojů, zateplování domů nebo zvyšování energetické efektivnosti průmyslu - nová britská vláda přichází s ambiciózním programem ekonomické modernizace.

Zelená investiční banka

Nejdůležitějším z bodů, se kterými vláda ve svém programu přišla, je vytvoření Zelené investiční banky. Stát půjčkami podpoří soukromé investice do čistých odvětví, jež posílí energetickou nezávislost státu. Prioritu tvoří solární kolektory na střechách nebo větrné farmy na moři. Konzervativci s liberálními demokraty tak hodlají srazit britskou závislost na ropě i plynu a pomoci domácímu průmyslu, aby překonal ekonomickou recesi.

Vláda také spustí budování vysokorychlostních železnic. Zateplování domů chtějí rozhýbat půjčkami, které domácnosti budou splácet z ušetřených peněz za energii. Britové ovšem mají řádově větší ambice než česká Zelená úsporám. Hodlají do konce desetiletí zateplit sedm milionů domů.

Obdoba českého zákona

Už labouristická vláda zavedla od dubna obdobu českého zákona o podpoře obnovitelných zdrojů energie. Nová koalice do něj chce zahrnout více zelených technologií. Ministři zároveň hodlají investovat do přípravy přenosové soustavy na nově nastupující větrné a solární elektrárny. Proto mezi hlavní body energetického programu patří masivní investice do takzvaných inteligentních sítí, kde elektřina bude proudit oběma směry. Konzervativci i liberálně demokratická strana už několik let staví svoji energetickou politiku na decentralizaci zdrojů.

Atom? Když, tak jedině za své

Různé názory na jadernou energetiku vyřešily strany dohodou. Konzervativní poslanci dají novým reaktorům zelenou pod podmínkou, že je investoři postaví za své, bez státní podpory. Pozorovatelé soudí, že elektrárny sice bude možné stavět, ale stavět se nebudou. Komentátor nejčtenějšího britského deníku Daily Telegraph to interpretoval prostě: "Žádný soukromý investor dosud nepostavil jadernou elektrárnu kdekoliv na světě bez spousty vládních dotací."


Více informací: text koaliční smlouvy

Zdroj: chytraenergie.info

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů