Pátek, 19. dubna 2024

Zákaz těžby zkázu dovrší, bojí se v USA

Otřesné záběry z pobřeží Louisiany, potaženého ropou jak černým suknem, budí ve světě odpor vůči velkým ropným společnostem a dalšímu vrtání do dna moří.

Zákaz těžby zkázu dovrší, bojí se v USA

Ve Washingtonu se protestuje proti olejářskému průmyslu, z řady dalších míst znějí výzvy k bojkotu benzinových stanic s logem BP.

Jenže lidé, kteří jsou následky havárie bezprostředně zasaženi, se obávají, že omezení těžby ropy v Mexickém zálivu by jejich životní situaci jen zhoršilo. Na jihu Louisiany totiž ropný průmysl zaměstnává desítky tisíc lidí, kteří by těžko hledali práci jinde.

"Na té vrtné plošině to někdo pořádně zvoral a BP by si to měla odnést. Ale zastavit teď vrtání, jak to udělal Obama, to je naprostá blbost," nejde Gerald Le Blanc z Port Fourchon daleko pro hrubší slovo, když mluví o šestiměsíčním moratoriu, které prezident Barack Obama uvalil na průzkum a novou těžbu v hlubokých pobřežních vodách.

"V tuto chvíli máme nasmlouvány zakázky ještě tak na tři týdny, žádné další ale nepřicházejí. Musím jen věřit, že to Obamovi někdo vysvětlí. Takhle jsou na tom tady desítky a desítky firem," vysvětluje LeBlanc.

Bez vrtů nebude práce

Pohled z okna jeho kanceláře jeho slova dobře dokresluje. Port Fourchon je jedním z největších těžařských přístavů v celém Mexickém zálivu.

Letiště s vrtulníky Exxonu, které zde parkují vedle bílých ropných nádrží Chevronu, které zase leží v sousedství přečerpávacích doků, kam tankery přivážejí ropu z plošin. Své provozy zde mají i firmy Halliburton a Schlumberger, které pracovaly i na zřícené plošině Deepwater Horizon. A pak jsou zde i menší firmy, jako právě ta LeBlancova, a další, které například zajišťují stravování na plošinách.

"Zaměstnáváme lidi z širokého vnitrozemí, zdejší komunity jsou na tom závislé. Jen tady v Port Fourchon by hrubým odhadem přišly o práci tak dva tisíce lidí," odhaduje LeBlanc dopady, kdyby se Obamovo moratorium mělo změnit ve stálý zákaz.

Prezident Obama, který v rozmezí osmi dnů právě tento úsek pobřeží Louisiany dvakrát navštívil, si od místních vyslechl podobné argumenty. Například od starostky místního správního okrsku Lafourche Parish Charlotte Randolphové, která prezidenta vyzvala, aby moratorium na hlubinné vrtání zrušil.

Zákaz se týká více než 30 vrtných plošin, na každé z nich pracuje 180 až 280 lidí. K tomu je třeba ještě přičíst, že jedno místo na pracovní plošině na sebe v průměru váže další čtyři pracovní příležitosti na pevnině. Podle starostky Randolphové by tak v celém Mexickém zálivu mohlo přijít o práci až 40 tisíc osob.

"To poslední, co bychom teď potřebovali, je politika, která by zničila tisíce pracovních příležitostí," vystoupil proti útlumu těžby i republikánský guvernér Louisiany Bobby Jindal.

Podle ekonomů se může stát, že těžařské firmy pod tlakem administrativy a veřejného mínění hlubinné vrtání v Mexickém zálivu opustí a přesunou se například k břehům Brazílie.

"Bylo by to úplně zbytečné. A víte, k čemu by to nevyhnutelně vedlo?" odmlčí se dramaticky Gerald LeBlanc, než vynese trumf: "K vyšším cenám benzinu. To by si měli Američané, kteří teď kritizují ropný průmysl, pamatovat."

Vzájemná závislost

A nejsou to jen lidé s vlastním podnikatelským zájmem v ropném byznysu, kdo se obává budoucnosti. Nejistotu pociťují i ti, kteří jsou ropnou havárií přímo postiženi. Například Fred, jak si přál být v novinách označen rozložitý dvoumetrový chlapík, který u pumpy v Port Fourchon tankoval svůj truck Ford 150.

"Když se zastaví těžba, tak se to tady zastaví všechno," tvrdí Fred, který se až donedávna živil jako průvodce sportovních rybářů. Britský ropný koncern BP zodpovědný za havárii mu teď platí 1200 dolarů denně za to, že se se svou lodí zapojil do záchranných prací.

Fred věří, že nakonec se zase vrátí k rybolovu. Ale aby mu sem jezdili zákazníci, tak zde musí být dobré restaurace i motely. Jenže ani tato infrastruktura by se podle Freda bez těžařů sama o sobě neuživila.

"Je to těžké, v dobrém i ve zlém jsme na těžbě závislí," vystihuje Fred situaci místních lidí.

AUTOR: Daniel Anýž
AUTOR-WEB: www.ihned.cz
od našeho zpravodaje Louisiana

Skvrna a peníze

Hlubinné moratorium
V reakci na havárii vyhlásil prezident Barack Obama zákaz nové těžby a průzkumných vrtů v hloubkách větších než 150 metrů. Zatím jde jen o půlroční moratorium, těžaři se ale obávají dlouhodobějších omezení.

Ohrožená pracovní místa
Zákaz se týká 33 vrtných plošin. Na každé z nich pracuje 180 až 280 lidí, přičemž na každé z těchto míst se na pevnině vážou v průměru další čtyři pracovní příležitosti. Podle některých odhadů by útlum hlubinné těžby v Mexickém zálivu dohromady ohrozil na 40 tisíc zaměstnanců.

Obrovské ztráty BP
Podle analýzy banky Credit Suisse zaplatí firma BP za úklid v Mexickém zálivu 23 miliard dolarů. Na dalších nejméně 14 miliard vystoupá odškodné rybářům a dalším podnikatelům postiženým havárií. V důsledku poklesu akcií společnost také ztratila více než třetinu své původní hodnoty. Navíc bude nejspíš čelit drahým žalobám.

aktuální zpravodajství najdete na www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů