Středa, 17. dubna 2024

Ekologické daně na zboží z východu nejsou moudré

Ekologické daně na zboží z východu nejsou moudré
Návrh Věcí veřejných na možné zavedení ekologických cel na zboží dovážející se z Asie, na kterém se shodli koaliční vyjednavači, není podle ekonomů chytrý tah, navíc je těžko realizovatelný.

"Ekologické clo je případ klasického ochranářského opatření, které má pomoci chránit domácí odvětví. Ovšem dlouhodobý efekt je minimálně sporný a většinou i negativní v podobě dražší produkce a nižší konkurenceschopnosti," řekl Petr Sklenář, hlavní ekonom společnosti Atlantik finanční trhy. "Obecně textilní a obuvnický průmysl má velmi nízkou přidanou hodnotu díky technologickému pokroku a dlouhodobě není možné, aby čeští a obecně evropští výrobci zůstali celosvětově konkurenceschopní, protože mají vysoké náklady v podobě mezd, daní a dalších odvodů, než výrobci například v Asii," dodal.

Sklenář si navíc myslí, že stanovovat cla k zemím mimo Evropskou unii je problémem, neboť cla se stanovují na celoevropské úrovni. "V důsledku společného trhu, lze stejný výrobek dovést třeba na Slovensko a pak ho převést do Čech. Proto nevím jak je toto možné a reálně proveditelné," řekl Sklenář.

Za šťastný nápad nepovažuje zavedení ekologických cel na asijské zboží ani David Marek, hlavní ekonom společnosti Patria Finance. Podle něj by měla Česká republika podpořit liberalizaci zahraničního obchodu. Jestliže by Česko zavedlo ekologické clo, mohlo by mezi Evropskou unií a Asií rozpoutat obchodní válku.

"Ochranářská opatření nevede k ekonomické prosperitě," řekl Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank. Podle něj mají ekologická cla šanci, pokud se na tom shodne Evropská unie a neodporuje to mezinárodním smlouvám o volném obchodu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů