Sobota, 20. dubna 2024

Brusel propagoval biopaliva, teď už se jich bojí

Evropská komise stále tají velikost emisí vniklých při výrobě biopaliv. Jsou vyšší než u nafty a benzinu.

Brusel propagoval biopaliva, teď už se jich bojí

Biopaliva, která pocházejí z tropických pralesů, mokřadů či rašelinišť, nedostanou v EU nejspíš nutný certifikát. To se týká i přeměny lesa na plantáže, kde se pěstuje palma olejná, z níž se získává jedno z nejpoužívanějších biopaliv - palmový olej. Vyplývá to z dlouho očekávaných pravidel pro využívání biopaliv v EU, které včera zveřejnila Evropská komise (EK).

EU si stanovila cíl získávat do roku 2020 deset procent pohonných hmot z obnovitelných zdrojů. Na tomto cíli zpráva trvá, ale pravidla pro využívání biopaliv budou výrazně přísnější. Brusel k tomu vedou nálezy řady vědeckých zpráv o škodlivosti biopaliv, která je větší než v případě klasických paliv.

Omezení emisí nenastalo

Stále více výzkumů ukazuje, že používání biopaliv k žádnému podstatnému omezení emisí skleníkových plynů v čele s oxidem uhličitým nevede a naopak je nepřímými důsledky zvyšuje. Získávání nové zemědělské půdy pro pěstování plodin na biopaliva totiž často jde na úkor lesů a mokřin, což ruší veškeré přínosy používání biopaliv v autech. Analýza, kterou EK nedávno k údivu pozorovatelů odstřihla od souhrnné zprávy o biopalivech a neuveřejnila, zjišťuje, že kvůli bionaftě z evropské řepky se nepřímo uvolňuje do ovzduší 150,3 kilogramu CO2 na jeden gigajoule a u bioetanolu z evropské cukrové řepy je to 100,3 kg. To je zřetelně více než emise 85 kg z běžné nafty nebo benzinu.

Biopaliva nebo potraviny

Unie tak bude biopalivům udělovat certifikáty, které mají platit pět let a mají zabránit přílivu takzvaných neudržitelných biopaliv na trh. "Náš režim certifikace je nejpřísnější na světě a díky němu budou naše biopaliva splňovat nejvyšší normy v oblasti životního prostředí," řekl včera novinářům eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger.

Ekologičtí aktivisté však komisní návrh kritizují i přesto, že znamená zpřísnění pravidel. Neziskovým organizacím se například nelíbí, že pravidla nijak nenavazují na ceny potravin. "Pravidla neobsahují žádná sociální kritéria, ale jen obavy o životní prostředí. Rozvoj biopaliv může vést k tomu, že celé komunity ztratí svoji půdu kvůli produkci paliv a nebudou mít kde pěstovat zemědělské produkty," řekl internetovému serveru EUobserver Anders Dahlbeck z neziskové organizace ActionAid.

Další obavy vyvolává certifikát, který budou dovozci biopaliv muset získat u soukromé firmy, takže není vyloučeno, že se objeví auditoři, kteří za úplatu pustí na trh i biopaliva, která tam nepatří.

Zřejmě největší kritiku ale vyvolává , že EK od zprávy odstřihla a nadále tají výpočty objemu emisí, které při pěstování biopaliv vzniknou, přestože unikly do médií. Oettinger nicméně slibuje, že do konce roku je zveřejní.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů