Pátek, 29. března 2024

Mezinárodně - politické souvislosti těžby ropy na africkém kontinentu

Mezinárodně - politické souvislosti těžby ropy na africkém kontinentu

Ropný sektor na africkém kontinentu se v posledních dvou desetiletích rozvíjí natolik zásadním tempem, že jej lze považovat za významný geopolitický faktor, mající zásadní vliv na utváření globální politiky. Ropný průmysl je zároveň nejvíce se rozvíjejícím odvětvím průmyslu v subsaharské Africe a většina zemí subsaharské Afriky v současné době uskutečňuje či přinejmenším plánuje uskutečnit průzkumy, jež by vedly k objevení ložisek ropy. V subsaharské Africe můžeme lokalizovat dvě zásadní oblasti, které skýtají ropné bohatství nezměrného významu. První je především oblast Guinejského zálivu, kam patří významní producenti ropy jako Nigérie, Kamerun, Gabon, Republika Kongo, Angola, Rovníková Guinea a v budoucnu též Svatý Tomáš a Princův ostrov. Druhou je oblast severovýchodní Afriky, zahrnující zejména těžební oblasti Súdánu a Čadu, v budoucnu lze počítat s těžbou ropy i v Etiopii a patrně i v Somálsku. Zatímco v Guinejském zálivu se většina ropných zásob nachází pod hladinou moře, v Súdánu a Čadu se jedná o těžbu pozemní. Mezi další regiony, které mohou v budoucnu zvyšovat svůj ropný význam, patří Mauretánie a Senegal, eventuálně některé další země Guinejského zálivu, zejména Ghana či Pobřeží slonoviny. Zároveň nalezneme rafinérie ropy v zemích, které samy ropu netěží, například v Sierra Leone či Libérii. O významu Guinejského zálivu v oblasti těžby ropy svědčí i fakt, že rozsah nalezišť určených k exploataci se od roku 1990 do roku 2000 zvýšil z 15 000 km2 na 237 000 km2 (Neumann 2005: 25).

Africké ropné zásoby a jejich vliv na utváření světové politiky lze zkoumat mnoha různými způsoby v závislosti na perspektivě. Zatímco jedni pohlížejí na exploataci ropy a působení USA a Francie z pohledu "neo-imperialismu" (Wallerstein 1986), druzí hodnotí zapojení Afriky do světové ekonomiky jako přirozenou součást utváření poválečného globálního systému (Kumsa 2007). Předložená studie však není nástinem vývoje globálního uspořádání s jeho pozitivy i negativy. Není ani analýzou vnitropolitických událostí a dějů v USA, Číně či Evropě. V následujících odstavcích se zabývám jednak základní charakteristikou hlavních producentů ropy v Africe a stěžejními aktéry globálního ekonomického vývoje ve vztahu k Africe s akcentem na proměny globální politiky po rozpadu bipolárního světa. Samotný závěr pak představuje syntézu vztahů mezi těžbou ropy v Africe a proměnami utváření světové politiky z pohledu hlavních aktérů (USA, Čína, Evropa). Vzhledem k tomu, že země severní Afriky (v tomto případě mám na mysli Alžírsko, Libyi a Egypt) patří historicky, kulturně, jazykově a geopoliticky spíše k Blízkému východu, objevují se v mé práci spíše nahodile. Hlavní těžiště práce tak tkví v subsaharské Africe jako novém a neustále se měnícím poli mezinárodního "boje" o ropu.

Základním tématem studie je snaha světových aktérů (USA, Evropa, Čína) usilovat o kontrolu světových nalezišť ropy v různých částech světa, v tomto případě v Africe, a snižovat závislost na dovozu ropy ze zemí Blízkého východu. Ropa jako základní surovina ekonomického rozvoje současnosti se tak stává součástí globální politiky a významně ovlivňuje, případně v budoucnu může ovlivnit mezinárodně-politické vztahy a ambice jednotlivých aktérů, jejichž geopolitická strategie je do značné míry určována závislostí na dovozu ropy z daných oblastí. Tyto oblasti se tak díky jedné surovině stávají strategickými partnery světových mocností bez ohledu na povahu a mezinárodně-politické ukotvení místního režimu. Každý z aktérů přistupuje k otázce těžby ropy s jinou perspektivou, což se odráží i ve vedlejších efektech, jež produkce ropy v daných afrických zemích přináší - posilování autoritativní vlády místních vůdců, marginalizace etnických skupin, jimž je upírán podíl na vládě, dodržování lidských práv, rozvoj služeb, průmyslu, infrastruktury atd.

Dále na: http://www.cepsr.com/clanek.php?ID=384

ZDROJ:http://www.cepsr.com, autor: J.Záhořík

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů