Pátek, 29. března 2024

Zákaz pre vuvuzely? Hluk vyrušuje hráčov aj divákov

Zákaz pre vuvuzely? Hluk vyrušuje hráčov aj divákov

Johannesburg - Po vlne kritiky z radov hráčov, trenérov, televíznych divákov aj fanúšikov na štadiónoch sa začínajú poprední futbaloví funkcionári zaoberať možnosťou zakázu "povzbudzovania" trúbením na tradičné juhoafrické trubky "Vuvuzely".

Nikdy nekončiaci hluk z tribún nielenže obmedzuje komunikáciu hráčov na ploche, ale aj ničí atmosféru, na ktorú je "zvyšok sveta" zvyknutý

Šéf organizačného výboru MS Danny Jordaan pripustil, že zákaz vuvuziel sa dosiahnuť dá. "Ak sa pre to nájde pádny dôvod, tak áno. Napríklad už skôr sme povedali, že keď nejaká vuvuzela pristane na ihrisku, budeme jednať," povedal Jordaan pre BBC.

Nedá sa hrať, ani spať

Na mimoriadne hlasné trúbenie pripominajúce napríklad aj osí roj, na vuvuzely sa sťažovali v úvodných dňoch MS snáď všetci oslovení hráči okrem juhoafrického gólmana Itumelenga Khuneha, podľa ktorého mohli byť fanúšikovia v piatkovom zápase proti Mexiku (1:1) ešte hlučnejší.

Francúzsky kapitán Patrice Evra dokonca naznačil, že hluk ovplyvnil výkon jeho tímu proti Uruguaju (0:0). "Nemôžeme kvôli vuvuzelám v noci spať a nepočujeme sa ani počas zápasu."

Vuvuzely nahradili tradíciu. Spev

Jordaan tvrdí, že organizačný výbor vykonal pre minimalizáciu rušenia vuvuzelami všetko, čo bolo v jeho silách. "Snažili sme sa nastoliť nejaký poriadok. Napríklad sme fanúšikov vyzvali, aby netrúbili počas hrania hymien a hlásení," uviedol.

"Teraz sa niektoré televízne spoločnosti a ľudia sťažujú. Snažíme sa to riešiť za pochodu," dodal šéf organizačného výboru.

On sám tiež nie je fanúšikom vuvuziel. "Mám radšej spev. Spev vytvára úžasnú atmosféru na štadiónoch a bol by som radšej, keby ľudia spievali. V dobách, keď sme bojovali proti apartheidu, sme tiež spievali a v celej našej histórii bol pre nás spev nesmierne dôležitý," uviedl Jordaan.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů