Pátek, 29. března 2024

U Salt Lake City praskl ropovod, způsobil ekologické škody

U Salt Lake City praskl ropovod, způsobil ekologické škody

Salt Lake City (USA) - Přes 300 ptáků se zamazalo ropou ze skvrny, která vznikla po prasknutí ropovodu v americkém státu Utah. Záchranářům se sice v neděli podařilo zastavit postup skvrny, který tak neznečistí Velké solné jezero, přesto ale ropa způsobila značné ekologické škody v jeho okolí. Informovala o tom agentura AP.

Únik ropy začal v noci na pátek, kdy prasklo podzemní potrubí nedaleko Salt Lake City. Surovina pronikla do potoka, který ji unášel k Velkému solnému jezeru. Poškozený ropovod úřady vypnuly až v sobotu, do té doby do přírody uniklo na 80.000 litrů ropy.

Od suroviny se zamazaly stovky ptáků, převážně hus a kachen. Do zasažené oblasti se totiž stahují, protože je zde velmi často krmí obyvatelé Salt Lake City ze břehů nebo z lodiček. Asi deset ptáků kvůli následkům znečištění ropou uhynulo.

Záchranáři zdůraznili, že škoda na životním prostředí by byla mnohem větší, kdyby ropa zasáhla Velké solné jezero. Tuto velkou vodní plochu totiž využívají tažní ptáci jako místo odpočinku, stravování a odchovu mláďat. Pokud by se jedovatá ropa dostala do jezera, zabila by mnoho z nich.

Společnost Chevron, která poškozený ropovod provozovala, se už zavázala uhradit všechny náklady spojené s likvidací následků ropné skvrny.

Spojené státy se v současnosti potýkají s obří ropnou skvrnou v Mexickém zálivu. Ta vznikla po výbuchu těžební plošiny a z vrtu na dně moře uniklo do vody přes sto milionů litrů ropy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů